Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΜΠΑΛΤΑΣ: ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σοκ και δέος από το καθεστώς Διαμαντοπούλου Γεωργιάδη , με το γάντι και με τακτ για να μην ενοχληθεί  από την "αριστερά"

Άμεση προώθηση διατάξεων για την βελτίωση βασικών θεμάτων που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα ΑΕΙ της χώρας, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, με δηλώσεις του στο topontiki.gr.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε άμεση κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου. 


Θα προωθηθούν για αρχή ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις σχετικά με τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων. 


Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το θέμα των διαθεσιμοτήτων και της υποστελέχωσης των ΑΕΙ αλλά και αλλαγές στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, όπως επίσης και το θέμα με τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Μπαλτάς.

«Όλα αυτά θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές του δηλώσεις που θα γίνουν κάποια στιγμή. Θέλουμε να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για να προχωρήσουμε στις αλλαγές. Δεν παρουσιαστήκαμε για να προχωρήσουμε σε άμεσες καταργήσεις αλλά να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Άμεσα θα αλλάξουμε ορισμένα θέματα που δημιουργούν προβλήματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βασικός στόχος της νέας ηγεσίας θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του δημοσίου σχολείου, αλλά και σημαντικές αλλαγές που θα καταστήσουν την Παιδεία κοινωνικό αγαθό. «Όπως έχω ξαναπεί δεν θα αντιδράσουμε απλώς στις πολιτικές τις προηγούμενες. Οι αλλαγές θα γίνουν χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην εκπαιδευτική κοινότητα κατά διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Γι αυτό είναι σημαντικό ο διάλογος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού» το Σάββατο αναμένονται νέες ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με ορισμένες άμεσες αλλαγές που θα προωθηθούν με βάση «έναν ειλικρινή διάλογο με όλους».

Τα «καυτά» θέματα

Πολλά είναι τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Παιδείας, με την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του «νευραλγικού» πόστου.

Όπως έχουν προαναγγείλει πολλά στελέχη του τομέα Παιδείας του κόμματος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, αναμένεται να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, όπως επίσης και  οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου, από τη φετινή χρονιά. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί, όπως σχολιάζει ένα μέρος των καθηγητών, προβλήματα, καθώς οι μαθητές ξεκίνησαν τη χρονιά από άλλη βάση και θα την ολοκληρώσουν σε διαφορετική. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα σχολεία, όπως ανέφερε ο νέος υπουργός, συνιστά το πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Κανείς δεν ξεχνά ότι την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης στα σχολεία υπήρχαν περιστατικά ακόμη και λιποθυμιών μαθητών από την έλλειψη φαγητού, ενώ αρκετά είναι τα σχολεία στα οποία υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση και την καθαριότητα.

Εκτός αυτών των καθημερινών θεμάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο, οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπως διατείνονταν, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα καθώς πρέπει να ανατραπεί η «σχέση» 1 προς 10 στις προσλήψεις- συνταξιοδοτήσεις για να γίνουν οι άμεσοι διορισμοί, θέμα το οποίο ήταν βασικό αντικείμενο στην διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορεί ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, να είχε…δεσμευθεί για την ανατροπή αυτή της σχέσης προκειμένου να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ και να προσληφθούν άμεσα μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, «μπάλωσε» το πρόβλημα με…μόνιμους αναπληρωτές, αλλά η λύση ήταν προσωρινή.  Βάσει των όσων έχουν πει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η τομεάρχης Παιδείας, Έφη Καλαμαρά, δεν θα διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ και θα δοθεί προτεραιότητα στον διορισμό των αναπληρωτών και στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.  Όπως είχαν προαναγγείλει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν σε άμεσο διορισμό 12.000 εκπαιδευτικών για να καλύψουν τα κενά, δέσμευση η οποία για να υλοποιηθεί πρέπει να περάσει από τους δανειστές, οι οποίοι ελέγχουν ενδελεχώς τα δημοσιονομικά θέματα.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, και στα ΑΕΙ, με την κατάργηση του νόμου για τους 80.000 αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι έχουν διαγραφεί,  αλλά και του νόμου Διαμαντοπούλου, που θα επιφέρει την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, κίνηση η οποία ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.   Ακόμη μία κίνηση είναι η επαναφορά του ασύλου, με νομοθετική ρύθμιση αλλά και η διαχείριση του «ευαίσθητου» τομέα των θρησκευμάτων, στον οποίο θέλει να επιφέρει αλλαγές η νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Στο μάθημα των Θρησκευτικών, τουλάχιστον βάσει των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν σημαντικές αλλαγές, που πιθανολογείται πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς θα μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας, ενώ πρόκειται να αναμορφωθεί και να αλλάξει το περιεχόμενο του μαθήματος, προκειμένου να απαλλαγεί το μάθημα από τον ομολογιακό και κατηχητικό του χαρακτήρα. Η κίνηση αυτή, όταν και εάν προχωρήσει, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις.

«Τζαρτζάρισμα» με τους ΑΝΕΛ


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν τοποθετήθηκε σε κάποια υψηλόβαθμη θέση κάποιο στέλεχος ή βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα υπουργεία, υπήρξε όπως μας λένε ασφαλείς πηγές έντονη «κινητικότητα» στους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τον τομέα Παιδείας του κόμματος, σχετικά με τη μη επιλογή τους.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν εκείνη την ημέρα, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν τις πρώτες αντιρρήσεις τους στο πρόγραμμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για ορισμένα βασικά θέματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συνιστούν η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια αλλά και η κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Ακόμη, στελέχη του κόμματος διατείνονται πως μπορεί να συμφωνούν στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά ζητούν να συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξεις και τις σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη  με την τομεάρχη Παιδείας των ΑΝ.ΕΛΛ., Σταυρούλα Ξουλίδου.  Και οι δύο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με κοινό στόχο την επίλυση των σοβαρών θεμάτων της παιδείας, ενώ στοίχημα αποτελεί η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς κενά στα σχολεία.

Παράλληλα, ακόμη μία «κόκκινη» γραμμή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ο «ευαίσθητος» τομέας των Θρησκευμάτων και της Εκκλησίας, που έχει διαχειριστεί άψογα προς το παρόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί προς το παρόν να μην έχει γίνει το «μοίρασμα» των θέσεων των Γενικών Γραμματειών, όμως η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου εκφράζει ήδη την δυσαρέσκειά της σχετικά με την μη ανάληψη καθηκόντων από κάποιο στέλεχος του κόμματος, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένη, όπως διαρρέεται, να διεκδικήσει την Γραμματεία Θρησκευμάτων.  Ο κ. Κουράκης στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τρίτη διαβεβαίωσε την κ. Ξουλίδου ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος, ο οποίος παραμένει υποχρεωτικός και οι όποιες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να διευκολυνθούν οι αλλόθρησκοι μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: