Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ : ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ

 Οι Λεγεώνες των φασιστών βομβάρδισαν πολιτιστικό κέντρο κατά τη στιγμή της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας..
 
Νέο μακελειό σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, στην ομώνυμη ανατολική επαρχία της Ουκρανίας, από ρίψη οβίδων που έπεσαν σε πολιτιστικό κέντρο όπου διανεμόταν ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά και κάποιοι ακόμα να τραυματιστούν. 
 
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), αμέσως κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες, ενώ αυτοί αντέστρεψαν την κατηγόρια. Σε άλλα δύο περιστατικά, στο ένα χιλιόμετρο από το Πολιτιστικό Κέντρο σε στάση τρόλεϊ σκοτώθηκαν άλλοι 2 άμαχοι από ρουκέτες και άλλοι 5 σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ενώ και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο σε μάχες άλλων 5 στρατιωτών του.

Η κλιμάκωση αυτή των συγκρούσεων συνέβη ενώ είχε προγραμματιστεί συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας, εκπροσώπων της ηγεσίας των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). 

Οπως έγινε γνωστό, οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντένεγκο, μετέβησαν στο Μινσκ, αλλά αποχώρησαν όταν έμαθαν ότι δε θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου. Οπως ανακοίνωσαν, η κυβέρνηση με τις κινήσεις της θέλει να υποσκάψει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία, 5 μήνες μετά από τη συμφωνία του Μινσκ, που όμως στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: