Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Αρμονικές σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει η νέα κυβέρνηση με τον Γιάννη Πανούση ν' αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης αποτελούν η Δημόσια Ασφάλεια και η διαχείριση της Σωμάτων Ασφαλείας. Κυρίως των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ και του ένοχου παρελθόντος τους.



Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., την οποία εκδήλωσε αυτοπροσώπως ο Θοδωρής Δρίτσας όταν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη τον αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, θεωρείται από πολλούς ως μια πρώτη διαβεβαίωση από την πλευρά της νέας κυβέρνησης πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εκ βάθρων αλλαγή της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά καταρχάς θα επιδιώξει την αρμονική συνύπαρξη με αμοιβαίες παραχωρήσεις ένθεν κακείθεν, αφήνοντας ανέπαφο το επιχειρησιακό τμήμα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η επιλογή του έμπειρου και κοινής παραδοχής για το επιστημονικό του έργο καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου σε θέματα Δημόσιας Τάξης, αντιμετωπίστηκε θετικά από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αφού πολλοί αξιωματικοί τον είχαν καθηγητή τόσο στην Αστυνομική Ακαδημία όσο και στο πανεπιστήμιο.

Μένει να διαπιστωθεί αν το θετικό κλίμα θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Όσον αφορά το οργανόγραμμα του επιχειρησιακού τμήματος, εκεί προς το παρόν θα παραμείνει το ισχύον μοντέλο διοίκησης με τον ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη διοικητή στη Διεύθυνση Ασφαλείας στην Αττική και τον «μπαρουτοκαπνισμένο» (χρόνια διευθυντή στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής) Αντώνη Μπάκα να διατηρείται ως «πρώτο βιολί» στην Αντιτρομοκρατική.

Άγνωστο παραμένει το μέλλον του κατά γενική ομολογία πετυχημένου αττικάρχη Κωνσταντίνου Μιχαιρίνα, με τις πιθανότητες παραμονής του στη συγκεκριμένη θέση να θεωρούνται αυξημένες.

Μεγάλα ερωτήματα παραμένουν η διαχείριση των «προβληματικών» για τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΤ και κυρίως της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Πειθαρχικές διώξεις
Όσον αφορά τους τελευταίους, όλα δείχνουν πως θα καταργηθεί και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με αρκετούς από αυτούς να έχουν κατηγορηθεί για βιαιοπραγίες κατά πολιτών, διαδηλωτών, δημοσιογράφων, ακόμη και συναδέλφων τους αστυνομικών, να μετατίθενται στη ΔΙΑΣ και την ομάδα Ζ.

Όσοι όμως συλληφθούν να βιαιοπραγούν εις βάρος πολιτών θα αντιμετωπίζουν αυστηρές πειθαρχικές διώξεις, που θα φθάνουν έως και την απόταξη από το Σώμα!

Όσον αφορά τους θυλάκους της Χρυσής Αυγής, που ευδοκιμούν κυρίως μεταξύ των απλών αστυνομικών και κατώτερων αξιωματικών, τα πρόσφατα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών εμφανίζουν οριακή μείωση των ποσοστών του νεοναζιστικού κόμματος στα εκλογικά κέντρα των Αμπελοκήπων και της Καισαριανής όπου ψήφισαν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης και τα ΜΑΤ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το ποσοστό των αστυνομικών που ψήφισαν το νεοναζιστικό κόμμα κινήθηκαν κατά μ.ό. κάτω από 10%, εν αντιθέσει με τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, όταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής άγγιξαν το 13%.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι φαίνεται ότι «μαύρισαν» την εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου. Στα εκλογικά τμήματα της Καισαριανής, όπου ψήφισαν οι ετεροδημότες αστυνομικοί των ΜΑΤ, η Χρυσή Αυγή κινήθηκε κάτω από το 6%.

«Ευελπιστούμε ότι σύντομα τα ποσοστά της νεοναζιστικής οργάνωσης θα εκμηδενιστούν και ο Έλληνας αστυνομικός θα αποβάλει τη ρετσινιά του ακροδεξιού, που κυριαρχεί σε σημαντική μερίδα των πολιτών», αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρεμιέρα» με Ίμια και Χ.Α.
Το πρώτο «κρας τεστ» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση έρχεται πολύ σύντομα. Το Σάββατο αναμένεται η πρώτη συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.

Ήδη έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για «υπόγειες κινήσεις» των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία εμφανίζονται με «αναπτερωμένο ηθικό» μετά την ανάδειξή τους σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, έστω και με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων από το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Με πρόσχημα την κοινωνική οργή και αγανάκτηση από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, οι χρυσαυγίτες προσανατολίζονται σε καταδρομικές «επισκέψεις», καταρχάς έξω από τις κατοικίες πολιτικών και πρώην βουλευτών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και σύντομα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της νέας κυβέρνησης με αφορμή την... τρόικα και το μνημόνιο.

Επιπλέον τον Μάρτιο αποφυλακίζονται, αφού ολοκληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης, ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς και το «πρωτοπαλίκαρο» Γιάννης Λαγός, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να τους ακολουθήσουν οι υπόλοιποι προφυλακισμένοι βουλευτές της οργάνωσης με τελευταίο, τον Νοέμβριο του 2015, τον Ηλία Κασιδιάρη.

Θέμα ημερών θεωρείται, τέλος, από δικαστικές πηγές η έκδοση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή σε δίκη των 75 κατηγορουμένων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της δίκης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του... 2016, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «κοινοβουλευτική δράση» της νεοναζιστικής οργάνωσης και τις «σκηνές ροκ» στη Βουλή, που πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι θα επιδιώξουν να προκαλέσουν οι νεοναζί. 

Πηγή το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: