Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (SLOPS) ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΖΩΗ


 Μια νέα απειλή για τη πόλη μας..


«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία» μας πιπίλιζαν τα μυαλά οι διάφοροι μεγαλοδημοσιογράφοι και πολιτικοί υπηρέτες του οικονομικού κατεστημένου και μας καλούσαν να δεχθούμε ως θεία τιμωρία για τις «ατασθαλίες» (τους) να σφίξουμε το ζωνάρι. 

Την ίδια στιγμή στις τράπεζες χαρίζονταν δισεκατομύρρια, οι μεγάλες επιχειρήσεις μετέφεραν τις φορολογικές τους έδρες στο Λουξεμβούργο για να μην πληρώνουν δραχμή φόρο και η «παραμονή στο Ευρώ και την Ε.Ε» έπρεπε να διαφυλαχθεί με θυσίες δικές μας. 


Το κεφάλαιο σαν βρικόλακας πρέπει ρουφήξει τα πάντα για να ξεπεράσει την κρίση του: τη ζωντανή εργασία που τη μετατρέπει σε ένα μείγμα απλήρωτης δουλειάς – ανεργίας – ελαστικής απασχόλησης, τα δημοκρατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά και τον χώρο που ζούμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τη θάλασσα τα κρύβουν πίσω από τις μάντρες και τα καζάνια τους.

Μια νέα απειλή εμφανίζεται στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες, Η εταιρία OIL ONE συμφερόντων Μελισσανίδη ετοιμάζεται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων στις πρώην εγκαταστάσεις BP και Mobil στον ευρύτερο χώρο της πρώην βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων. Ένα μικρό διυλιστήριο μέσα στην πόλη που ζούμε. 

Ταυτόχρονα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά προωθούν ένα σχέδιο μετατροπής όλης της παραλίας, από το Πέραμα μέχρι τα Λιπάσματα σε μια «Ειδική Οικονομική Ζώνη» μεταποίησης των προϊόντων που θα εισάγει η COSCO, με εργασιακές συνθήκες Κίνας και μισθούς πείνας. Την ίδια στιγμή εφοπλιστικοί κύκλοι, χρησιμοποιώντας και τον Δήμο Πειραιά με την νέα διοίκηση Μώραλη – Μαρινάκη, προωθούν τα δικά τους σχέδια τμηματικής ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και οικοπεδοποίησης της περιοχής των Λιπασμάτων. Θέλουν να μας έχουν εξαθλιωμένους, να παρακάλαμε ο καθένας μόνος του για ένα κομμάτι ψωμί:

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Απαιτούμε:

  • Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και παραθαλάσσιο πάρκο από το Ικόνιο μέχρι την είσοδο του Λιμανιού του Πειραιά (με μόνες εξαιρέσεις το αλιευτικό καταφύγιο στον Άγιο Γεώργιο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ για όσο λειτουργεί η Ψυττάλεια). Αποχαρακτηρισμός του αιγιαλού από ζώνη λιμενικών δραστηριοτήτων και άρση της παραχώρησής τους στον ΟΛΠ.

  • Την άμεση μετατροπή των εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με την πόλη (πάνω από την περιφερειακή λεωφόρο του λιμανιού) σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Ειδικά στην έκταση του Ικονίου – Σχιστού να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Υγείας, όπως έχει μελετηθεί και χωροθετηθεί.

  • Τη δήμευση χωρίς καμία αποζημίωση ή άλλου είδους αντάλλαγμα των εκτάσεων των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων, της ΑΓΕΤ, της ΒP, της Mobil και της ΔΕΗ. Ανάπλαση της περιοχής σε μητροπολιτικό άλσος, από δημόσιο φορέα με αποφασιστικό έλεγχο στη λειτουργία και τις αποφάσεις του από τους κατοίκους της περιοχής. Αναστήλωση των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας και στέγαση σε αυτά χρήσεων Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης (π.χ Πανεπιστήμιο, Βοτανικός Κήπος και Γεωργική Σχολή) , Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας (πχ. Παιδιατρικό Νοσοκομείο), ερασιτεχνικού λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού (θέατρα, μουσεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια) και αναψυχής. Ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και χορηγών. Οι λειτουργία των παραπάνω θα εξασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις σταθερής εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής σε σχέση με τα σχέδια που προτείνουν οι διάφοροι πετρελαιάδες και εφοπλιστές που δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα διαφορετικό από ο,τι κάνουν μέχρι τώρα.

  • Την απορύπανση από τον φωσφογύψο και τα πετρελαιοειδή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και Κερατσινιού, καθώς και το Σχιστό. Το κόστος να πληρωθεί από αυτούς που δημιούργησαν τη ρύπανση, χωρίς νομικά τερτίπια.

Το μαζικό κίνημα των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινιού, του Περάματος, του Πειραιά και της Κοκκινιάς θα σταματήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να μετατρέψει ξάνα τις πόλεις μας σε βιομηχανικές χαβούζες. Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία καμίας οχλούσας και ρυπογόνας βιομηχανίας δίπλα στα σπίτια μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή του Πειραιά Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας. Δεν θα επιτρέψουμε στο κεφάλαιο να θησαυρίσει για μια ακόμη φορά από τον ιδρώτα μας σε βάρος της υγείας και της ζωής μας.

  • Καμία κουβέντα για ολική, μερική ή συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά και των δραστηριοτήτων του. Λιμάνι που να υπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και ανταλλαγής των αγαθών που χρειάζεται κι όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των πετρελαιάδων. Έξω η COSCO από τον Πειραιά και κάθε ιδιωτική εταιρεία από τα λιμάνια της χώρας.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες για εργοστάσιο συλλογής και επεξεργασίας πετρελαιοειδών της ΟIL ONE, συμφερόντων Μελισσανίδη.
    • Να ανακληθεί οποιαδήποτε «άδεια» του έχει δοθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και να μην δοθεί καμία νέα. Κάθε όργανο του τοπικού και κεντρικού κράτους έχει ευθύνη στο να σταματήσει αυτή την καταστροφή.

    Να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση και να περιληφθούν στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας τα κονδύλια για τα πρώτα και άμεσα έργα της Ανάπλάσης:

    • Πεζοδρόμηση της οδού Σφαγείων για την πρόσβαση στη Θάλασσα
    • Καθαρισμός του Πάρκου της Εργατιάς, αναστήλωση και-αυτή τη φορά- λειτουργία της Εργατικής Κατοικίας
    • Καθορισμός των χρήσεων γης σε εκπαίδευση, πράσινο και αναψυχή όλων των χώρων που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στο Δήμο
    • Υλοποίηση επίσημης και τεκμηριώμενης μελέτης για τα επίπεδα ρύπανσης που παραμένουν στους χώρους των Λιπασμάτων και των MobilBP από τα εργαστήρια της Επτροπής Ατομικής Ενέργειας, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ. Δημόσια διαβούλευση για το σχεδιασμό της μελέτης και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων.


    ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
    ΑΘ.ΜΙΑΟΥΛΗ 1 και ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Πλατεία Λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια: