Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΣΑ - ΕΞΩ Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


 Ασταμάτητη η κινητικότητα στο υπουργείο ΠΕΚΑ

Διαρκής κινητικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως όλα δείχνουν τα διαφαινόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν «ανοίξει την όρεξη» των μονοπωλιακών ομίλων και η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, προσπαθεί να λανσάρει προφίλ «σοβαρού και αξιόπιστου» συνομιλητή.


Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, με θέμα τη στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, παρευρέθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το αμερικανικό think tank «Atlantic Council» στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συνάντηση με τον Αμερικάνο υπουργό Ενέργειας, Ernest Moniz και τον Ειδικό Απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, οι οποίοι επίσης τόνισαν τη σημασία δημιουργίας ενός κάθετου διαδρόμου και τονίστηκαν «οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος, μέσα από μία σειρά ρεαλιστικών έργων που μπορούν να υλοποιηθούν και για τα οποία η Ελλάδα έχει και στρατηγική και σενάρια υλοποίησης». 

Ο Γ. Μανιάτης συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Taner Yildiz, στον οποίο «εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις ως προς το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας την ελπίδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές Δεκεμβρίου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».
 
Προπαγανδίζει τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Σε άλλη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον αντιπρόεδρο της BP Joe Murphy, υπεύθυνο για τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου - σ.σ. έργα υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας, πρόκειται για ανταγωνιστικό σχέδιο του αντίστοιχου ρώσικου «South Stream» - όπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε «από κοινού η ικανοποιητική πρόοδος στην κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου και ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, του TAP».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε τρία ενεργειακά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το Νότιο Διάδρομο και την κατασκευή του TAP, την κατασκευή του Interconnector Greece-Bulgaria και την κατασκευή του αγωγού East Med, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κάθετου άξονα μεταφοράς αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναχώρησε χτες για την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στη τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου, σε συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη στο Κάιρο στις 8 Νοέμβρη 2014, ενώ θα υπάρξει και διμερής συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: