Χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα
η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Τυπική κρίνεται η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, μια και οι δύο διατήρησαν ανυποχώρητα τις θέσεις τους
Ρεπορτάζ Styx
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράθηκαν χωρίς πάντως κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, να υπερβούν τις έντονες διαφωνίες τους όσον αφορά την εκστρατεία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
‘Ετσι, κρίνεται χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου και οι επαφές του με την τουρκική ηγεσία, στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτό αντικατοπτρίζεται και από ότι ανακοινώθηκε πως, «κάποια μικρά βήματα έγιναν, αλλά ο σκεπτικισμός της Άγκυρας για το πως θα κινηθεί στη Συρία και στο Ιράκ παραμένει».
Έπειτα από γεύμα εργασίας που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, σε μέγαρο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν ο καθένας να κάνει από μια δήλωση, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, γεγονός το οποίο έδειξε πως δεν σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό προθύμων, υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες πραγματοποιεί ο συνασπισμός των προθύμων και υποστηρίζει ότι η απειλή που εγείρουν οι τζιχαντιστές δεν θα αντιμετωπιστεί παρά μόνον αφού πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Αντίθετα με τους Τούρκους οι Αμερικανοί παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Είμαστε σύμφωνοι με τους Τούρκους, χρειάζεται μια πολιτική μεταβολή» στη Συρία, σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο».
Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των επαφών του Μπάιντεν, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε περισσότερα κοινά από όσες διαφωνίες», είπε.
Πάντως, η τετράωρη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν φαίνεται ότι έφερε κάποια αποτελέσματα, ώστε ο αμερικανός αντιπρόεδρος να δηλώσει στη συνέχεια ότι «οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τόσο στενές όσο ποτέ», και ο Ερντογάν να επιβεβαιώσει ότι «η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν πολύ ουσιαστική».
Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους Σύρους πρόσφυγες κατά ακόμη $135 εκατομμύρια.
Εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη
Με επίσκεψη στο Φανάρι ολοκλήρωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.
Θερμή χαρακτηρίσθηκε η συνάντηση Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στο Φανάρι είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Η κατ΄ιδίαν συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία με ιδιαίτερο βάρος στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα που είχε εκφράσει ο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος και στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Φανάρι, το 2011. Το οποίο ωστόσο, παραμένει ακόμα άλυτο, προσκρούοντας στην μικροπολιτική της Άγκυρας.
Στη συνέχεια ο αμερικανός αντιπρόεδρος με τη σύζυγό του άναψε κερί στον πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, αλλά προσερχόμενος στο Φανάρι ο Τζο Μπάιντεν εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε αργά το βράδυ της Κυριακής μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος τον ενημέρωσε για τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις που είχε στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.¨Όπως είπε στον πρόεδρο της Κύπρου ο αμερικανός αντιπρόεδρος, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Χριστοδουλίδης επισήμανε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως επίσης και για τη στήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειες του που αφορούν στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, ωστόσο, για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του τόσο για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν όπως βρίσκονται σε συνεχή επαφή, υποστήριξε ο Χριστοδουλίδης.
Τι λέει ο Λευκός Οίκος για την συνομιλία
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν «επισήμανε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ώστε να επιστρέψουν σε μία περισσότερο εποικοδομητική τροχιά στις υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού και να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για αναζήτηση αμοιβαίως επωφελών λύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Υποσήριξε ακόμη πως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Τουρκικά παιχνίδια με το «Μπαρμπαρός»
Σε σίριαλ εξελίσσεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα επενδύει επικοινωνιακά στον χρόνο αποχώρησης του σκάφους, τον οποίο συνδέει ωστόσο με την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών.
Είναι σαφές πως θέλει να κρατά στην πρίζα τη Λευκωσία, ενώ δεν αποκλείεται το «Μπαρμπαρός» να μετακινηθεί βορειότερα όταν θα βρίσκεται ο Νταβούτογλου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αυτό, βέβαια, θα ανακουφίσει την Αθήνα, ωστόσο δεν θα κλείσει το θέμα, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, που θεωρεί πως το «Μπαρμπαρός»... θα έρχεται και θα φεύγει.
Πάντως, με βάση «τα δρομολόγια» που έκανε το σκάφος, οι έρευνες λογικά θα πρέπει να ολοκληρώθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε -και συνέχισε να κινείται- στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, καθιστώντας σαφές πως είναι και πολιτικοί οι λόγοι που καθορίζουν τις κινήσεις του.
Είναι προφανές και από τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες πως η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπιρων για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Αυτή η θέση παραπέμπει και στη φόρμουλα Άιντα, ο οποίος φτάνει σήμερα στο νησί για επαφές.
Σημείωση στυξ: Κάποτε, οι ΗΠΑ τηρούσαν διπλωματική ισορροπία, και όταν κάποιος αξιωματούχος τους επισκεφτόταν την Τουρκία, περνούσε -έτσι για τα μάτια κι από εδώ. Αλλά αυτά για τις παλιές καλές εποχές, όταν υπολόγιζαν οι Αμερικανοί τους ηγέτες αυτής της χώρας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου