Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

KATATΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

 
Πνίγουν τον λαό σε θάλασσα δόσεων για αχρεωστήτως καταλογισθέντα ποσά!!


Δεν είναι και ότι καλλίτερο να ξεκινάς τη μέρα σου υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου και στους άλλους πως από σήμερα θ' αρχίσουν οι λακέδες σταδιακά να σου αφαιρούν λίγο λίγο το οξυγόνο από τη ζωή σου.. Αλλά πρέπει να το κάνεις. Όπως δεν είναι και ότι καλλίτερο να παραμένεις απαθής στον καναπέ σου όταν τα υποζύγια των ευρωπαϊκών ιερατείων θα σφίγγουν τη στρόφιγγα. Αλλά κι αυτό το κάνεις περιμένοντας ένα θαύμα ή ένα μεσσία να σε σώσει. 


Μέχρι τότε πάντων η  κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ήδη γίνει και η πρεμούρα των ανδρεικέλων έχει να κάνει με την είσπραξη των ποσών που «βεβαιώθηκαν» στο προηγούμενο διάστημα από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ, σε τελική ανάλυση, η ίδια η ρύθμιση έρχεται να καταδείξει τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς «διευκολύνσεις», οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ ο πυρήνας των αντιλαϊκών φόρων και των χαρατσιών που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων θα παραμείνουν σε ισχύ και για την επόμενη περίοδο ως μόνιμη παρακαταθήκη για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ανάλογη «λύση διευκόλυνσης», άλλωστε, έχει προτείνει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις «ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» αναγνωρίζει το σύνολο των «οφειλών» του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια και μέσω «διευκολύνσεων» επιχειρεί να διασφαλίσει την εξόφλησή τους. Και οι «μεν» και οι «δε» αγωνιούν για την πορεία των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, τα οποία με τη σειρά τους «μεταφράζονται» σε νέες ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο, καθώς και σε «κοινωνικά μερίσματα» ελεημοσύνης για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τα παρακάτω:

-- Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100 μηνιαίες δόσεις και σε 72 δόσεις και οφειλές πάνω από 15.000.
-- Παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων και προσαυξήσεων, που θα κλιμακώνονται από 30% μέχρι και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη. Δηλαδή, το αρχικό ποσό του φόρου διατηρείται στο ακέραιο.
-- Αίρεται το μέτρο της ποινικής δίωξης για οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των φόρων και ταυτόχρονα δεν ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
-- Δημιουργείται «ενδιάμεσος ανεξάρτητος φορέας», στον οποίο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής, πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
-- Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει τις προσπάθειες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων «μεγάλου πλούτου», με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (70 δισ. ευρώ), εισπράξιμο θεωρείται σήμερα το 20%, δηλαδή περίπου 14 - 15 δισ. ευρώ. Στα λαϊκά νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: