Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΚ: ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Μέθη για τους έχοντες και κατέχοντες εγκεφαλικό για τους περιθωριοποιημένους της ζωής και της ιστορίας


Μετά από παζάρια πολλών εβδομάδων από τη βιτρίνα του ιερατείου των τοκογλύφων που και Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται, εγκρίθηκε χθες  (με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές) τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). 

Την επίσημη παρουσίασή της έκανε ο πρόεδρός της Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ζ. Μ. Μπαρόζο, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης μονοπωλίων, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, τάζοντας νέους πακτωλούς κονδυλίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με παράλληλη συνέχιση της «αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής» για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.


Συγκεκριμένα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007 και πρόσθεσε ότι επείγει να γεφυρωθεί το «χάσμα». Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει το περιβόητο «επενδυτικό πακέτο» 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα: «Οπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας, που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους με συνεχείς περικοπές σε βάρος των λαών δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ...«ένα βαθμό ευελιξίας».

Οι τοποθετήσεις αυτές όπως και οι πυκνές συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικών αξιωματούχων Γαλλίας και Γερμανίας σηματοδοτούν την προσπάθειά τους να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για επιμερισμό ζημιών και κερδών, που θα φέρει και αναθέρμανση ίσως του γαλλογερμανικού άξονα. Προσπάθεια για συμφωνία στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης για την επόμενη φάση, που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: