Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ


 Κριτήρια βρόχοι στο λαιμό των μικρομεσαίων



Mε βάση 4 αυστηρά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις στις οποίες θα καταβάλλονται άμεσα οι αιτούμενες επιστροφές ΦΠΑ, χωρίς διενέργεια φορολογικού ελέγχου.
Σήμερα, όταν πρόκειται να επιστρέψει το Δημόσιο τον ΦΠΑ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις, καθυστερεί ακόμη και τρία χρόνια να τα δώσει.
 

Τα κριτήρια συνεπάγονται ασφυκτικό καθεστώς ελέγχου, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούν να εισπράξουν άμεσα τις δικαιούμενες επιστροφές ΦΠΑ.


Με βάση απόφαση της ΓΓΔΕ  Κ. Σαββαΐδου, η οποία απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε όσους πραγματοποιούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του τζίρου πράξεις απαλλασσόμενες ΦΠΑ ή φορολογητέες εκτός Ελλάδας με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, στο σύστημα υπάγοπονται όσες επιχειρήσεις:

- έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων
- δεν βαρύνονται με παραβάσεις φοροδιαφυγής
- έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους με αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα σε αιτούμενα ποσά επιστροφής και αποδοθέντα ποσά
- έχουν τακτοποιήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα τρία πρώτα από τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα κατά τις τελευταίες 4 διαχειριστικές περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: