Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΤΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ


Κοινή παραδοχή: Τεταμμένη η περίοδος στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα




Γύρω στη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Η συνάντηση


Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και ξεκίνησε με κατ’ ίδιαν συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διάρκειας 45 λεπτών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός στο υπουργείο με τιμές εν αναμονή πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να τον καλωσορίζει υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ κι ευχαριστώντας τον για τη νέα του πρωτοβουλία να ζητήσει ενημέρωση υπό την θεσμική ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσαν ο Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ήσυχος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και ο Τάσος Βλάχος, συντονιστής επιτροπής Άμυνας του αρμόδιου τμήματος.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε «είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουμε πολλές από εκείνες τις πτυχές που αφορούν και στο αμυντικό σύστημα της χώρας και στα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα ανησυχητικά, που έχουν προκύψει στην περιοχή μιας και φαίνεται ότι οι εξελίξεις τόσο στην Μέση Ανατολή αλλά και στο ευρύτερο τόξο από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Εκείνο που μπορώ να σας πω ξεκινώντας είναι ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα κρατιέται όρθιο, η ψυχή του είναι οι άνθρωποί του, αλλά και όλο το δίκτυο και το σύστημα είναι σε πλήρη ετοιμότητα».

«Υπουργέ, εμείς έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η επίσκεψη είχε ουσιαστικό ενημερωτικό και όχι επικοινωνιακό χαρακτήρα «διότι βρισκόμαστε σε μία τεταμένη περίοδο» η οποία διακρίνεται από γεωπολιτική ρευστότητα. «Οφείλουμε» πρόσθεσε «να δώσουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι  η χώρα παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί μεγάλες πληγές στην οικονομία της, παραμένει μία χώρα με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και αποτρεπτική ικανότητα».
 
Τι είπε ο Τσίπρας

Στις δημόσιες δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε καταρχήν στην τουρκική πρόκληση που συνιστά η διεξαγωγή ερευνών στον χώρο της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ενημέρωση «για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις».

Μάλιστα σημείωσε ότι το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε όχι μόνο για τον άμεσο αλλά και για τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υπογράμμισε ότι η επικοινωνία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Επίσης ανέφερε ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε «τους αρχηγούς των όπλων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη, διότι το κράτος θα έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα».

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
 
Για το Κυπριακό

«Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διεξαγωγή ερευνών και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι αυτή η πρόκληση έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά επιπλέον τορπιλίζει και την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ρίχνει λάδι στη φωτιά».
 
Για την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και τους ενστόλους:

Επίσης τόνισε ότι παρά την οικονομική κρίση και την εγκληματική πολιτική της διαχείριση «η γεωπολιτική δυναμική της χώρας αλλά και η αποτρεπτική της ικανότητα παραμένει ισχυρή». Γεγονός το οποίο απέδωσε στην αυταπάρνηση, στο φιλότιμο με το οποίο «το έμψυχο δυναμικό, Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες επιτελούν το καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί». Αδικίες οι οποίες όπως είπε πρέπει να αποκατασταθούν  και παραπέμποντας στην απόφαση του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων σημείωσε πως «οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όλες οι αποφάσεις πρέπει να υλοποιούνται».
 
Για τους εξοπλισμούς:

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε ότι δεν ταυτίζει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με το μοντέλο εξοπλισμών που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο έδειξε ως υπεύθυνο για τις σημερινές αδυναμίες των ενόπλων δυνάμεων. «Η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται μόνο με τους εξοπλισμούς, αλλά με τη δομή της άμυνας, με την ικανότητα να είμαστε ισχυροί απέναντι στις προκλήσεις», είπε και πρόσθεσε : «πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να φύγουμε από το εξοπλιστικό μοντέλο του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων σε μια νέα βάση που να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: