Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Γράμμα και γραφή από:

Π.Ε.Κ.
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Για μια δημιουργική συλλογικότητα
Αθήνα, 23-10-2014
Νοθευμένες ήδη οι εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων          από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εκλογές στη Δημοκρατία είναι η υπέρτατη στιγμή. Είναι η στιγμή όπου, οι όποιες στρεβλώσεις που υπάρχουν, εκλείπουν για μια στιγμή και στη συνέχεια συνεχίζεται ο διαρκής αγώνας για να εξαλειφθούν συνολικά.



Στις 5 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους αιρετούς εκπροσώπους μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος της διοίκησης από την πλευρά των εργαζομένων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ψηφίζουμε για διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αξιοκρατία. Περιφρουρούμε τη Δημοκρατία μας.

Η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι μια Δημοκρατική κατάκτηση για τον κλάδο την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τη δράση μας, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις του θεσμού. Οι εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων καθορίζονται από το Π.Δ. 1/2003. Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταστρατηγώντας το πνεύμα και τον τύπο του Π.Δ. 1/2003 εξέδωσε μια εγκύκλιο για τις υπηρεσιακές εκλογές στα «κρυφά». Η εγκύκλιος αυτή ποτέ δεν αναρτήθηκε στο minedu.gov.gr, στα σχολεία δεν πήγε την ημέρα της υπογραφής της και οι συνάδελφοι είχαν το πολύ 4 μέρες, αφότου πληροφορήθηκαν για την εγκύκλιο να καταρτίσουν ψηφοδέλτια. Στην ουσία το Υπουργείο προσδοκούσε να αποκλείσει κάθε προσπάθεια  νέων ψηφοδελτίων, ειδικά στο ΚΥΣΔΕ και στο ΚΥΣΠΕ.

Οι υποψήφιοι για το ΚΥΣΔΕ της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ είναι 94 συνάδελφοι από 27 διαφορετικές ειδικότητες, με μ.ο. ηλικίας περίπου στα 40 έτη. Η ουσία της συγκρότησης αυτού του ψηφοδελτίου είναι η αλλαγή της Συνδικαλιστικής κουλτούρας που υπάρχει σήμερα. Δυστυχώς σε αυτά τα γεγονότα δεν υπήρχε καμία αντίδραση από καμία εκπαιδευτική Ομοσπονδία. Η ΟΛΜΕ αρκέστηκε στο να ζητήσει παράταση κατάθεσης των ψηφοδελτίων για δύο ημέρες, πράγμα που δεν έγινε.

Με νέα εγκύκλιο, στηριζόμενη σε εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όχι σε νόμο, η Πολιτική ηγεσία δίνει στους συναδέλφους μας σε διαθεσιμότητα το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος θα προσέλθει στις κάλπες υπό καθεστώς διττής ομηρίας, της εργασιακής ανασφάλειας και του αποκλεισμού του εκλέγεσθαι.
Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ καταθέσαμε στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. ότι εξαιτίας των εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας οι εκλογές για ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υ.Σ. στις 5 Νοεμβρίου 2014 είναι ήδη νοθευμένες. Προτείναμε η Ομοσπονδία να πάρει καθαρή θέση και να δηλώσει από τώρα ότι, αν πάμε με αυτές τις εγκυκλίους στις εκλογές, θα εξαντλήσει τα περιθόρια που της δίνει η δημοκρατιά.

Συνάδελφοι,

Τα θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης είναι πρωτίστως πολιτικά ζητήματα. Διαχρονικά στα ζητήματα Παιδείας έχουν υπάρξει τεράστιες ιδεολογικές συγκρούσεις. Η κατεύθυνση που θα έχει η εκπαίδευση σε κάθε χώρα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Το ζητούμενο είναι σε θέματα Παιδείας και Εκπαίδευσης να υπάρχει εκτενής – ουσιαστικός διάλογος, έτσι ώστε με τις κατάλληλες ιδεολογικές συγκλίσεις να διαμορφώνεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όπου θα βελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης Δωρεάν Παιδείας. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε διατυπώνει την άποψη ότι στην Παιδεία και στην Εκπαίδευση δεν  χωράνε ιδεολογίες – πολιτικές ή είναι αδαής από Παιδεία ή είναι αδαής από πολιτική. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να είναι αδαής και στα δύο.

Στις 14/10 η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έδωσε συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης και έμεινε μεταξεταστέα. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι η καθυστέρηση της εγκυκλίου προήλθε λόγω συζητήσεων ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και Υπουργείου για να γίνουν οι εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ως Παράταξη δηλώνουμε ότι ποτέ δεν πληροφορηθήκαμε από την Πολιτική ηγεσία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή για συζητήσεις του Υπουργείου με την ΟΛΜΕ γι’ αυτό το θέμα. Μάλιστα σε δημόσια ανακοίνωσή μας, με αφορμή τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από το Γραφείο του Υπουργού Παιδείας με θέμα συζήτησης το Π.Δ. 1/2003 και Π.Δ. 50/96 είχαμε δηλώσει:
Ως Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.) Δ.Ε., από θέση αρχής δεν είμαστε αντίθετοι στο διάλογο...... Από θέση αρχής, σε σχέση με το Π.Δ. 1/2003, δηλώνουμε ότι δεν χαρίζουμε σε κανέναν τη δημοκρατία και την αναλογικότητα, διότι ανήκουν σε όλους.

Το ερώτημα προς την Πολιτική ηγεσία είναι ευθύ και οφείλει να το απαντήσει: Ποιοι ήθελαν, οι συνάδελφοι να ψηφίσουν πρόσωπα και όχι ιδεολογίες και θέσεις Παρατάξεων; Σε ποιο άρθρο του Συντάγματος δίνεται η δυνατότητα να επιβάλλετε, όπως δηλώσατε, κάτι τέτοιο;

Η δική μας απάντηση επίσης είναι ευθεία: Πίσω από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μπορεί να κρυφτεί ο γυμνός από θέσεις, αρχές και αξίες. Μπορεί όμως να κρυφτεί και ο ακραίος ιδεολογικά, ο ΝΑΖΙΣΤΗΣ. Αυτούς εξυπηρετεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτούς θα εξυπηρετούσατε, αν είχατε επιβάλλει το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, η Πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει και δεν θα κατέβει ψηφοδέλτιο με την ονομασία «εθνικιστικό μέτωπο εκπαιδευτικών» για το ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές οι εκπαιδευτικοί που το απαρτίζουν έχουν στενή σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Η θέση μας για τη Χρυσή Αυγή είναι δημόσια κατατεθειμένη και την επαναλαμβάνουμε. Οι δημοκρατικοί εργαζόμενοι μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες οφείλουμε να τσακίσουμε το ναζιστικό-εγκληματικό μόρφωμα. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν θα επιτρέψουμε νομικά παιχνίδια με τις εκλογές. Εφόσον η Πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μην επιτρέψει την κάθοδο στις εκλογές στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, οφείλει να το κάνει με κατάθεση τροπολογίας. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα είναι εκ του πονηρού, αφού θα αφήνει περιθώρια νομικής αμφισβήτησης των εκλογών από τους ΝΑΖΙΣΤΕΣ. Όμως η Πολιτική ηγεσία δεν έμεινε μόνο εκεί. Δήλωσε ότι στην Παιδεία, στην Εκπαίδευση δεν υπάρχουν κουμμουνιστικές ή σοσιαλιστικές Παρατάξεις, ότι δεν θα επιτρέψει μέσα στον χώρο του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού να αρχίζουν να μπαίνουν ιδεολογίες, ταμπέλες, κόμματα με αυτόν τον ευθύ τρόπο....

Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δηλώνουμε με τον πιο ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο προς την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας: τις ταμπέλες και τα κόμματα τα επέβαλαν στον συνδικαλισμό πολιτικοί μετρίου ιδεολογικού «αναστήματος» με τη σύμφωνη γνώμη συνδικαλιστών μετρίου πολιτικού «αναστήματος». Στην Παράταξή μας και στα ψηφοδέλτιά μας υπάρχουν συνάδελφοι με καθαρό ιδεολογικό προοδευτικό πρόσημο. Είμαστε Δημοκράτες Σοσιαλιστές, Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Σοσιαλοδημοκράτες, Οικολόγοι, Πράσινοι, Αντιφασίστες. Προσπαθήσατε να μας αποκλείσετε με τις αυθαίρετες και κρυφές εγκυκλίους σας από το ΚΥΣΔΕ. Καταφέρατε να αποκλείσετε μόνο τον 95ο υποψήφιό μας αλλά όχι τους χιλιάδες που θα μας στηρίξουν.

Είμαστε ρεαλιστές, αγωνιζόμαστε για το αδύνατο
...Τον τόπο να χτίσουμε που εσείς αφήσατε, Να ρημάξει σαν τηνπανούκλα,      Και για να κάνουμε τις πολιτείες κατοικήσιμες

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: