Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΙΟΥΡΟΙ ΓΚΕΛΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ 85 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!


Θεατρικές αλχημείες που βασίζονται στην υπόθεση και στον χρηματοπιστωτικό τζόγο!

Κάπως έτσι καταλήξαμε στη κουρά των ασφαλιστικών μας ταμείων..

Χωνέψτε το: Μια είναι η λύση. Εξονυχιστικός έλεγχος του χρέους από ανέξάρτητη επιτροπή και διαγραφή του κατά το μέρος που δεν αφορά τον λαό..  Τελεία και παύλα


Με δύο κινήσεις μπορεί να μειωθεί κατά 85 δις ευρώ και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών, Παναγιώτη Σχίζα που μας προέκυψε από το πουθενά για να λύσει αυτός τον γόρδιο δεσμό προτείνοντας περίπλοκα μέτρα ομοιοπαθητικής θεραπείας!! (αντιμετωπίζοντας τον τζόγο με τζόγο!) Και αν αναρτώ το πόνημά του δεν το κανω γιατί έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά για να μην βρεθεί ούτε ένας αναγνώστης του ιστότοπου να παραπονεθεί πως του αποκρύψαμε έστω και μια άποψη..

Ιδού λοιπόν τι λέει ο νέος σοφός



«Κλειδί» για την απεξάρτηση της Ελλάδας από την εποπτεία των πιστωτών αποτελεί η μετατροπή του δημοσίου χρέους, με πώληση από τους πιστωτές, σε ιδιωτικό τουλάχιστον κατά 60%, με στόχο να καταστεί ενεργή η διαχείρισή του και η Ελλάδα να σταματήσει να είναι για τις αγορές «ειδική» περίπτωση όσον αφορά την αξιολόγησή των ομολόγων της. Την ώρα που ανοίγει η κρισιμότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ο καθηγητής χρηματοοιοικονομικών Παναγιώτης Σχίζας έχει συντάξει μία καινοτόμα πρόταση-λύση για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία παρουσιάζει το enikos.gr. Βασικό στοιχείο της λύσης αυτής είναι το γεγονός για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν θα χρειαστεί τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο του χρέους και οι διευθετήσεις θα γίνουν μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Η μετατροπή του ελληνικού χρέους σε ιδιωτικό σημαίνει, όπως αναλύει στην πρότασή του ο οικονομολόγος, ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να εναρμονιστεί πλήρως το προφίλ των ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι με το προφίλ των ομολόγων που προτιμούν οι επενδυτές στις αγορές ώστε ο ESM, ο οποίος κατέχει σήμερα το 43% του χρέους και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συνολικά το 66,4%, να προχωρήσει σε πώληση του 27,3%, δηλαδή 50 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, προτείνεται η μείωση του ονομαστικού χρέους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85 δις ευρώ ή 46,5% του ΑΕΠ, περιορίζοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το συνολικό ελληνικό χρέος κάτω από το 130% του ΑΕΠ.
Εκατέρωθεν οφέλη

Το πρώτο σκέλος της λύσης, που προτείνει ο Παναγιώτης Σχίζας, προβλέπει την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει ή θα αποκομίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τον δανεισμό της Ελλάδας με την ταυτόχρονη αποφυγή πληρωμής τόκων με ορίζοντα τις προβλέψεις της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το 2022. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει από την αποφυγή τόκων περίπου 35 δις ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την πρόταση, μπορεί να διαγραφεί από το χρέος που κατέχει ο ΕSM και ταυτόχρονα να προβλέπεται η αύξηση των επιτοκίων (step up coupon) των υπολοίπων ομολόγων από το 2022 μέχρι την λήξη τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες οι εταίροι της χώρας. Με την λύση αυτή το προφίλ των ομολόγων που θα κατέχει ο ESM θα είναι αντίστοιχο με τα χαρακτηριστικά των ομολόγων που είναι ελκυστικά στους ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες ιδιωτικοποίησης μέρους του χρέους. 

Πλεονέκτημα της εν λόγω λύσης είναι και το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος πολίτης θα πάρει τα λεφτά του πίσω από την πώληση των ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, χωρίς να περιμένει την φυσική λήξη τους, δηλαδή μετά από 30 χρόνια! Χρονικά, η πώληση των ομολόγων θα είναι εφικτή μετά την ολική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2018. Έχει πρωτίστως συμφέρον ο ESM να μειώσει το ελληνικό χρέος καθώς θα επιτύχει υψηλότερη τιμή πώλησης.

Το δεύτερο σκέλος της λύσης αφορά τα 50 δις ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά που αποτελούν σήμερα τμήμα του ελληνικού χρέους πρέπει να μεταφερθούν αναδρομικά στο ESM και να διαγραφούν από το χρέος της Ελλάδας.

Ο Παναγιώτης Σχίζας είναι επισκέπτης Λέκτορας χρηματοοικονομικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος τραπεζικής και χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: