Ήρθε τώρα ο καταρροϊκός πυρετός να σαρώσει ότι άφησε όρθιο η ευλογιά!
Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχονται οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο καταρροϊκός πυρετός, που πλήττει τα κοπάδια τους, ήρθε να μεγαλώσει τις πληγές που άφησε πέρσι η ευλογιά και είχε ως αποτέλεσμα να θανατωθούν δεκάδες χιλιάδες ζώα.
Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίζεται ο καταρροϊκός πυρετός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της εγκατάλειψης των κτηνοτρόφων, που αφήνονται στο έλεος της επιδημικής μορφής της νόσου και της αδιαφορίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, αποδεκατισμένες, χωρίς προσωπικό, μέσα και χρήματα, ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στους κτηνοτρόφους. Ελεγχοι δεν γίνονται και δείγματα παίρνονται μόνο μετά από δήλωση των ίδιων των κτηνοτρόφων που έχουν χάσει ζώα από την ασθένεια. Συστήνουν στους κτηνοτρόφους να κάνουν εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς και να κρατήσουν έγκλειστα τα ζώα.
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έχουν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό. Μέχρι προχτές, ήταν 60 στη Ροδόπη, 50 στον Εβρο, 15 στη Δράμα και 10 στην Ξάνθη. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.
Επιπλέον, στο Νότιο Εβρο, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά και με την ευλογιά. Τους τελευταίους δύο μήνες θανατώθηκαν περισσότερα από 10.000 ζώα, κυρίως στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία. Συνολικά στο νομό υπάρχουν 66 εστίες. Απολυμαντικές τάφροι λειτουργούν στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης, σε δύο εισόδους του Δέλτα του ποταμού Εβρου, στο χωριό Βρυσούλα και το Δέρειο.
Σε μικρότερη έκταση εμφανίζεται ο καταρροϊκός πυρετός στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Κυρίως εντοπίζεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Μέχρι και χτες, είχαν καταγραφεί 48 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό, από τις οποίες οι 25 στη Θεσσαλονίκη, 10 στη Χαλκιδική και 10 στην Πιερία, ενώ έχουν σταλεί νέα δείγματα για εξέταση, που επίσης αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη νόσο.
Μεγάλες απώλειες στο εισόδημα
Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος ιός εμφανίζεται στην περιοχή της Θράκης με πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερη θνησιμότητα (6%) σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Τα ζώα που νοσούν μειώνουν δραστικά την παραγωγή στο γάλα, αποβάλλουν μαζικά όσα είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης και τα πιο εξασθενημένα πεθαίνουν.
Οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλες. Οχι μόνο από τη μείωση παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και από την επιβάρυνση της αγοράς ζωοτροφών, αφού όταν υπάρχει δηλωμένο περιστατικό προσβολής, επιβάλλεται καραντίνα για τουλάχιστον 21 μέρες, δηλαδή απαγόρευση μετακίνησης και περιορισμός αποκλειστικά στη στάνη.
Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα και από την άγρια φορολόγησή τους, την κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης, τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, γενικά την εφαρμογή της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.
Το Σωματείο Κτηνοτρόφων Πιερίας, μέσα από συνέντευξη που έδωσε χτες, κατήγγειλε την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, που στηρίζει και η διοίκηση της Περιφέρειας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται να δώσουν μόνοι τη μάχη ενάντια στις ασθένειες, χωρίς στήριξη. Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ, που τους χαρατσώνει άγρια, δεν αποζημιώνει τις απώλειες που θα έχουν από τον καταρροϊκό πυρετό.
Το Σωματείο κάλεσε τους κτηνοτρόφους να παλέψουν για μέτρα στήριξης, για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου