Don't cry for you Argentina
Στην αντεπίθεση περνάει η Αργεντινή μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους της, που την έθεσε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Με την αντίδραση των αγορών να χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές «ψύχραιμη», αλλά τα διεθνή χρηματιστήρια να μην αποφεύγουν τα αρνητικά πρόσημα στο κλείσιμο των συναλλαγών τους, το Μπουένος Άιρες έκανε λόγο για κατάφωρη αδικία, αμφισβητώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.
Για την κυβέρνηση της Αργεντινής φταίει το κεφάλαιο και τα hedge funds που το μόνο στο οποίο αποβλέπουν είναι το κέρδος, ποντάροντας στην κατάρρευση των καταχρεωμένων οικονομιών.
Από την οπτική γωνία των αμερικανών επενδυτών, όποιος έχει χρέη, θα πρέπει να τα επιστρέψει. Το ζήτημα είναι ότι η Αργεντινή έχει οδηγηθεί σε ένα νομικό δίλημμα. Η χώρα είχε συμφωνήσει με το 97% των πιστωτών της ότι θα τους επιστρεφόταν το 30% των χρημάτων τους και τα υπόλοιπα θα διαγράφονταν.
Ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους. Αλλά σε αύτη τη συμφωνία υπήρχε και μια ρήτρα, ότι οι τότε πιστωτές θα είχαν το δικαίωμα να εγείρουν νέες οικονομικές αξιώσεις σε περίπτωση που η Αργεντινή κατέληγε σε άλλη συμφωνία με τους υπόλοιπους πιστωτές. Αυτοί οι πιστωτές είναι τα hedge funds. Ήδη όμως η διαφωνία με τα hedge funds έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στη Αργεντινή από το χρέος της αυτό καθεαυτό. Για πολύ καιρό η χώρα πίστευε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνης της.
Η υπόθεση της Αργεντινής έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη που μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να έχουν ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, στο να ελέγχουν τον τρόπο διαπραγμάτευσης των δανείων μιας χώρας με όσες επιπτώσεις μπορούν να προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής.
Το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη επήλθε ύστερα από την άρνηση ομάδας hedge funds αμερικανικών συμφερόντων να δεχτεί οικονομικό συμβιβασμό με το Μπουένος Άιρες, ζητώντας επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για «κουρεμένα» ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της.
Σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, (τι άλλο παρά ξένο δίκαιο –όπως δικό μας Μνημόνιο) και η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν απαραίτητη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 539 εκατ. δολαρίων, τα οποία βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό και προορίζονται για την αποπληρωμή τμήματος του αργεντίνικου χρέους.
Ήδη η αμερικανική τράπεζα JP Morgan έχει προσφερθεί να πάρει πάνω της τα επίμαχα ομόλογα στο πλαίσιο υλοποίησης ενός εκ των σεναρίων για την επόμενη ημέρα της χρεοκοπίας, το οποίο προβλέπει την αγορά των ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες και τη μετατόπιση, έτσι, των διαπραγματεύσεων σε τραπεζικό επίπεδο.
Βίοι παράλληλοι για τους γύπες Fitch και Standard & Poor's
Στην σκιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, «ο οίκος αξιολόγησης» Fitch προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Αργεντινής, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας».
Ελάχιστες ώρες πριν από το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη, ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής στη βαθμίδα «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία). Οι υποβαθμίσεις αυτές προκάλεσαν νέα έκρηξη οργής στη χώρα του τάνγκο. Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής ο επικεφαλής της κυβέρνησης Χόρχε Καπιτάνιτς επέκρινε έντονα τη μεροληψία, όπως χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης.
« Εάν ο δικαστής ενεργεί ως πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών που οφείλουν να εγγυώνται τον σεβασμό, χωρίς περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία των χωρών».
Ο Χόρχε Καπιτάνιτς ανέφερε επίσης πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της χώρας, διότι όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον».
Ψύλλους στ΄ άχυρα δηλαδή, όταν επικρατεί το ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΔΙΚΟ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών.
Σύμφωνα με την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης, η Αργεντινή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα αμερικανικά hedge funds NML και Aurelius, εκπρόσωπος των οποίων είναι ο εβραίος γύπας Πολ Σίνγκερ, o επονομαζόμενος . Το Μπουένος Άιρες πάντως ξεκαθαρίζει ότι «λεφτά υπάρχουν» και πως δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και κερδοσκοπικά παιχνίδια.Με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη του 2001, όταν κηρύχτηκε στάση πληρωμών και σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Αργεντινής. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού (που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το 30%) αλλά και την ύφεση, ενώ πονοκέφαλο συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Εκτιμάται πως η κήρυξη μιας στάσης πληρωμών για μικρό χρονικό διάστημα θα ωθούσε προς τα πάνω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της χώρας, ασκώντας παράλληλα έντονη πίεση στο εθνικό νόμισμα (πέσο) και στα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ επανέλαβε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, ενώ απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά στην περίπτωση που οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες για την ανταλλαγή τμήματος του χρέος της.
Μάριος Βελέντζας (zougla.gr)
Ο Πολ Σίνγκερ
Ο αμερικανο-εβραίος «γύπας» Πολ Σίνγκερ που κυνηγά όπου σταθεί και όπου βρεθεί την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ηγείται ομάδας κερδοσκοπικών, «hedge funds», αμερικανικών συμφερόντων, που χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο της Αργεντινής. Έχοντας απορρίψει τις προσφορές κουρέματος των ομολόγων, απαιτούσαν να εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους, με υπέρογκο πάντοτε κέρδος.
Η μέθοδος είναι απλή. Ο Πολ Σίνγκερ «βγάζει λεφτά» αγοράζοντας «κόκκινα δάνεια» σε χαμηλή τιμή, τα οποία στη συνέχεια πουλάει με κέρδος ή διεκδικεί την αποπληρωμή τους μέσω της δικαστικής οδού.
Δηλαδή, ο μεγιστάνας αγοράζει τους τίτλους πάμφθηνα από τρίτους και στη συνέχεια αρχίζει δικαστικό αγώνα συνήθως σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ ή του Λονδίνου, όπου η νομοθεσία και οι δικαστές ευνοούν τους κερδοσκόπους.
Στόχος είναι να εξαναγκαστεί δικαστικά το κράτος με το οποίο συνδέεται οικονομικά να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των τίτλων.
Η εμπλοκή του με το δημόσιο χρέος ξεκίνησε το 1996, όταν αγόρασε ομόλογα του χρεοκοπημένου Περού έναντι 11,4 εκατ. δολαρίων
Στο “ενεργητικό” του ο Σίνγκερ έχει αρκετές υποθέσεις “κρούσης” σε προβληματικές οικονομίες, όπως εκείνη κατά την οποία κατάφερε να βγάλει 500% κέρδος από την κυβέρνηση του Περού κάνοντάς της αλλεπάλληλες αγωγές.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε από το Περού 45 εκ. ευρώ για ένα χρέος που είχε πληρώσει μόλις 9 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά από ένα κράτος όπου το 38% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο παιδικός υποσιτισμός είναι στο 18,3%.
Η τακτική του καταγγέλθηκε δημόσια, από τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Τίμερμαν, με άρθρο του στο “Huffington Post” το 2012, όπου σημειωνόταν ότι ο Σίνγκερ απέκτησε έναντι 10 εκατ. δολαρίων ομόλογα της Δημοκρατίας του Κονγκό ονομαστικής αξίας 400 εκατ., για να καταλήξει να εισπράττει κατόπιν συμβιβασμού 127 εκατ., τα οποία “θα όφειλαν να διοχετευθούν στην κατασκευή δρόμων ή σχολείων και σε προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας”.
Ενδεικτικό της άγριας κόντρας του με την πρόεδρο της χώρας αποτελούν τα όσα απίστευτα εκτυλίχθηκαν το 2012 σε λιμάνι της Γκάνας. Για μήνες ολόκληρους πολεμικό αεροσκάφος της Αργεντινής παρέμεινε ακινητοποιημένο εκεί λόγω... χρεών της κυβέρνησης προς την εταιρεία NML. Αυτή ανήκει στον όμιλο «Elliott Capital Management». Υπήρξε παρέμβαση του OHE, ο οποίος δικαίωσε τελικά το Μπουένος Άιρες, επισημαίνοντας στην απόφασή του πως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια.
Ο70χρονος κροίσος διαθέτει προσωπική περιουσία καθαρής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, αποτελώντας τον 381ο πλουσιότερο άνθρωπο των ΗΠΑ. Ίδρυσε την εταιρεία «Elliott Management Corp» το 1977 και μόνο το 2013 κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια μέσα από συναλλαγές με επενδυτές. Αποτέλεσε βασικό χρηματοδότη της καμπάνιας του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνι, ενώ είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των γάμων των ομοφυλοφίλων.
Τι σημαίνει η σημερινή, νέα «χρεοκοπία» για την Αργεντινή;
Για το κράτος της Αργεντινής δεν σημαίνει πολλά. Έτσι κι αλλιώς, η Αργεντινή δεν δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές από το 2001. Αν και θα ήθελε να επιστρέψει σε αυτές, και το σημερινό αδιέξοδο αναβάλει αυτή την «επιστροφή», δεν θα αλλάξει κάτι στα δημοσιονομικά του Αργεντίνικου κράτους, το οποίο 13 χρόνια τώρα έχει μάθει να επιβιώνει εκτός αγορών.
Αν υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος, αυτός θα αφορά ιδιωτικές Αργεντίνικες εταιρείες που ίσως αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο για χρήματα που δανείζονται στο εξωτερικό, λόγω της κακής ψυχολογίας που δημιουργεί όλη αυτή η «υπόθεση». Σε μια περίοδο που προδιαγράφεται όλο και πιο δύσκολη για την Λατινική Αμερική, κάτι τέτοιο δεν βοηθά το σύνολο της Αργεντίνικης οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου