Κίνδυνος θάνατος για τη χώρα. Στο στόχαστρο των πυρηνικών κεφαλών η Κρήτη
Νέους κινδύνους για το λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας εγκυμονεί η συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τη στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs ή «drones») στην Κρήτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», το οποίο δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση, και σε συνέχεια προηγούμενων ανάλογων δημοσιευμάτων, οι ΗΠΑ ζητάνε επίμονα να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, επικαλούμενες την ανάγκη αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Γράφεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει μεταστάθμευση, εδώ από την Ιταλία, UAVs τάχα για μια περίοδο 6 έως 12 μηνών, ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν «επιφυλάξεις» για το αν οι Αμερικανοί περιοριστούν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα επιδιώξουν «μονιμότερη» παρουσία. Γράφεται, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι αρκετά προχωρημένες επί ενός σχεδίου διμερούς συμφωνίας, που έχουν συντάξει οι Αμερικανοί και έχουν επιδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ ήδη από τον περασμένο Γενάρη.
Λέγεται εξάλλου ότι το θέμα συζητείται στο τρίγωνο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Οτι στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, έφθασε πρόσφατα άκρως απόρρητο έγγραφο υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου στο οποίο καταγράφονται «προβληματισμοί», όπως:
Οτι μια θετική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης για συνυπογραφή διμερούς συμβατικού κειμένου θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή. Οτι δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο κίνδυνος στοχοποίησης της χώρας από εξτρεμιστικές - ισλαμιστικές οργανώσεις, καθώς και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας συμφωνίας στις σχέσεις Ελλάδας - αραβικού κόσμου. Οτι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει «ανταλλάγματα» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στη γενικότερη προσπάθεια γεωστρατηγικής της αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή.
Η εφημερίδα υποστηρίζει εξάλλου ότι το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά την εγκατάσταση των UAVs στην αεροπορική βάση Καλαμάτας, την οποία οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης το 2011. Εκαναν δε ρητή αναφορά στη χρησιμότητά της στον «οδικό χάρτη» αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που συμφωνήθηκε κατά την περυσινή επίσκεψη (τέλη Ιούλη) του υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Καστέλι και Σούδα
Η κυβέρνηση φέρεται να αρνήθηκε τη «λύση» της Καλαμάτας ώστε να μη δοθεί εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ελληνική επικράτεια. Οι συζητήσεις εστιάζουν πλέον στην «αξιοποίηση» της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι Ηρακλείου, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.
Αλλη ιδέα για στάθμευση των UAVs στην αεροναυτική βάση Σούδας μάλλον εγκαταλείπεται γιατί στην υπερπλήρη αυτή υποδομή, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιοποιείται για μετεγκατάσταση εδώ άλλων αμερικανικών αεροσκαφών (μαχητικά F-15 και F-16) για συνεκπαιδεύσεις με Ελληνες πιλότους, θα έπρεπε να λυθούν και «χωροταξικά προβλήματα».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αμερικανικό αίτημα χρονολογείται από το 2013. Διατυπώθηκε στην τελευταία σύνοδο της ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (High Level Consultative Committee - HLCC), που έγινε στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο. Παρών ήταν και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας για θέματα διεθνούς ασφαλείας, Ντέρεκ Σολέ.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν ουσιαστικά το Γενάρη. Σε αυτές συμμετέχουν Ελληνες στρατιωτικοί επιτελείς από ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και Αμερικανοί αξιωματικοί που ανήκουν στις αεροπορικές διευθύνσεις με αρμοδιότητα την Ευρώπη και την Αφρική (USAFE και AFAFRICA). Υποστηρίζεται επίσης ότι έχει καταρτιστεί λεπτομερές κείμενο που αρχικώς είχε τη μορφή «Μνημονίου Κατανόησης» και έπειτα από αλλαγές έχει μετονομαστεί σε «Τεχνική Συμφωνία».
Κατά τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί εξετάζουν να φέρουν στην Κρήτη περισσότερα του ενός μοντέλα UAVs. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα UAVs αυτά, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (π.χ., μέσω συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης), να φέρουν και οπλισμό.
Ανάλογα σχέδια και από την ΕΕ
Σημειωτέον, ανάλογα σχέδια για την ανάπτυξη UAVs εκπονούνται και σε επίπεδο ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013, στα «Συμπεράσματα», έβαλαν μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους, όπως: Ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα 2020 - 2025, δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μαχητικών από αεροπλάνα - τάνκερ, εξελιγμένη δορυφορική επικοινωνία, κ.ά. Ολα αυτά είναι πτυχές στρατιωτικής δραστηριότητας που προϊδεάζουν για αποστολές της ΕΕ σε απομακρυσμένες ζώνες, μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού, σε περιοχές υψηλού κινδύνου για απώλειες ζωών...
Επιπλέον, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, στη διήμερη σύνοδό τους τέλη Φλεβάρη στην Αθήνα, επανέλαβαν την ανάγκη τα κράτη - μέλη να συντονίσουν τις δράσεις τους σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά και αρχές Ιούλη, παρουσιάζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος στους πρέσβεις και τους ακολούθους Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, συμπεριέλαβε και πάλι στις «προτεραιότητες» της ΕΕ τα εν λόγω αεροσκάφη.
Στα επόμενα βήματα, ο Δ. Αβραμόπουλος προγραμματίζεται να επισκεφτεί το αμερικανικό Πεντάγωνο στις 21 Αυγούστου, οπότε και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξανασυζητηθεί το θέμα της στάθμευσης εδώ αμερικανικών UAVs, όπως και άλλα θέματα, για την ενίσχυση της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου