Παρωνυχίδα τα κόκκινα δάνεια του λαού εμπρός στα επιχειρηματικά των μεγαλοκαρχαριών που διαγράφηκαν και εξακολουθούν..
Διαγράψτε τα!! Εμείς έχουμε ήδη πληρώσει τα δάνεια των συμπατριωτών μας Διαφορετικά διαγράψτε τους τραπεζίτες από τον χάρτη
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καταγγέλλει την κυβερνητική αναβλητικότητα για τα «κόκκινα δάνεια», επισημαίνει τις πιέσεις που ασκούν οι τράπεζες στους οφειλέτες και καταθέτει τις προτάσεις της για την λύση του ζητήματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Τον τελευταίο καιρό εντείνεται ολοένα και περισσότερο η συζήτηση για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, η συζήτηση αυτή διεξάγεται ερήμην των ενώσεων καταναλωτών και χωρίς διαφάνεια, με αποτέλεσμα τις προθέσεις της Κυβέρνησης να τις μαθαίνουμε είτε από διαρροές στον Τύπο είτε από αποσπασματικές δηλώσεις αξιωματούχων, όπως η τελευταία κυνική αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην επερχόμενη απώλεια κατοικιών από τους πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν το 2015.
Ο τρόπος που αναμένεται να διαχειριστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων η Κυβέρνηση δείχνει ότι περισσότερο προτιμά να το κρύψει για άλλη μια φορά κάτω από το χαλάκι παρά να προσφέρει ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις στους δανειολήπτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Από σκόρπιες δηλώσεις και ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να μεταβιβάσουν το ακίνητο στις τράπεζες και οι οφειλέτες να καταβάλουν ενοίκιο στο σπίτι τους, ή με την μορφή leasing να μισθώσουν το ακίνητο.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ αποτέλεσε μια πρώτη χαμένη ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς αρκέστηκε στην απλή απαρίθμηση προτάσεων ρύθμισης που εφαρμόζονται ήδη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες, αφήνοντας τις τράπεζες να αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται κάθε περίπτωση οφειλέτη. Δεδομένου όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι τράπεζες δεν έχουν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο σοβαρές λύσεις στα αιτήματα των οφειλετών, ο κίνδυνος να είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές είναι περισσότερο από υπαρκτός.
Ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την «ευαισθησία» της Πολιτείας να συνεχίσουν να μένουν οι οφειλέτες στα σπίτια τους που έτσι κι αλλιώς από τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί, θα χάσουν! Προφανώς, από το μυαλό των μελών της Κυβέρνησης δεν περνάει το ενδεχόμενο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους…
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες συνεχίζουν να προκαλούν τις αντοχές των οφειλετών με την αντικοινωνική τους συμπεριφορά:
• Ζητούν ακόμα και από ανέργους οφειλέτες να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη ρύθμιση της οφειλής
• Απαιτούν την εγγραφή προσημείωσης και την εξασφάλιση με εγγυητές ακόμα και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ
• Περιλαμβάνουν στις συμβάσεις τους πλήθος παράνομων προμηθειών και καταχρηστικών όρων, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ως τέτοιοι με δικαστικές αποφάσεις
• Κατά την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζουν να παρακρατούν από τους μισθούς των αιτούντων για αρκετούς μήνες μετά τις προσωρινές διαταγές των Ειρηνοδικείων.
Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Η ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, οι οποίες για δεκαετίες δάνειζαν αλόγιστα και ανεύθυνα. Για το λόγο αυτό, είναι βέβαιο ότι ένα ποσοστό από την λογιστική αξία των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να το εισπράξουν οι τράπεζες με κανένα τρόπο. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστούν ρεαλιστικά και ουσιαστικά μέτρα και πιο συγκεκριμένα:
-Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
-Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.
-Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου