Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΑ ΨΕΜΑΤΑ

Οι ΝΥΤ ανακάλυψαν
"μαύρους κορμοράνους"
στην Αν. Ουκρανία

Του Κώστα Μπετινάκη
Στα τέλη Ιανουαρίου του 1991 οι τηλεοράσεις σ΄ όλο τον κόσμο μετέδωσαν την εικόνα ενός κορμοράνου,  σε μια ακτή του Περσικού Κόλπου, μαυρισμένου από πετρελαιοκηλίδα, να αγωνίζεται να ανοίξει τα φτερά του.
Στο ρεπορτάζ είχε μεταδοθεί πως οι κορμοράνοι στην περιοχή, πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλο, καθώς είχαν υποστεί τα επακόλουθα της απόφασης του Σαντάμ Χουσεΐν να μολύνει τον κόλπο, ανοίγοντας τις στρόφιγγες και χύνοντας τόνους Κουβεϊτιανού πετρέλαιου στα νερά.



 Τις επόμενες ημέρες κι άλλες παρόμοιες εικόνες ακολούθησαν. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Κάποιοι «παρακοιμώμενοι» δημοσιογράφοι - παπαγάλοι, έπαιξαν ένα προβοκατόρικο παιχνίδι της παραπληροφόρησης…
# Ορνιθολόγοι που ρωτήθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, είπαν ξεκάθαρα, πως δεν υπάρχουν κορμοράνοι στην περιοχή του Κόλπου, παρά μόνο την Άνοιξη.
# Τηλεοπτικός ρεπόρτερ παραδέχθηκε πως είχε τραβήξει τις σκηνές με τους «μαύρους» κορμοράνους σε ένα τσίρκο, κι αφού τους είχε βουτήξει σε ζεστό πετρέλαιο…
# Κι ύστερα, το CNN,  δεν μπορούσε να είχε τραβήξει τις σκηνές εκείνες, μια και το Κουβέιτ εκείνη την εποχή ήταν κατεχόμενο από τα ιρακινά στρατεύματα και δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στα δυτικά Μέσα εκεί.

 
Χακί "κορμοράνοι" με γένεια
 

  Την Δευτέρα οι New York Times δηνμοσίευσαν μερικές φωτογραφίες, τις οποίες πρόβαλλαν μαζικά τα δυτικά Μέσα ως «απόδειξη της ρωσικής ανάμειξης»  στην εξέγερση των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας.

 

  Την επομένη όμως, η εφημερίδα, δημοσίευσε πως η προέλευση των φωτογραφιών δεν ήταν επιβεβαιωμένη, ούτε ο τόπος που είχαν ληφθεί».
  Το Στέητ Ντηπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι «επρόκειτο για λάθος» και ότι οι φωτογραφίες δεν έδειχναν ομάδες Ρώσων ενόπλων στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά στη Ρωσία.
  Η ΝΥΤ δημοσίευσε επίσης δήλωση της εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ψάκι, που παραδέχεται πως «η ανακοίνωση ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί στην ανατολική Ουκρανία ήταν λάθος».

  Βέβαια, «όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις», η διάψευση δεν έγινε στην πρώτη σελίδα, της παγκοσμίως διαφημιζόμενης ως «έγκυρης» εφημερίδας. Ούτε υπήρξε έντονος τίτλος όπως του προηγούμενου δημοσιεύματος που υποστήριζε ότι 


«Αποδεικνύεται η παρουσία ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα  της Ουκρανίας».
  Η φωτογραφία έκανε παραλληλισμό του ανθρώπου με τη μακριά γενειάδα, με έναν άλλο μιας άλλης φωτογραφίας. Προσεκτική όμως παρατήρηση της φωτογραφίας, αποδεικνύει πως πρόκειται για δύο διαφορετικούς γενειοφόρους…
  Οι δύο άντρες στα χακί, μοιάζουν μεταξύ τους, μόνον επειδή η αμερικανική προπαγάνδα ήθελε να παίξει με τον τρόπο αυτό τα δικά της παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: