Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΣΤΥΞ)

ΕΛΛΑΣ:
Η χώρα με τη μεγαλύτερη
υποβάθμιση στον Τύπο


Σειρά από δράσεις για να τιμηθεί η 3η Μαΐου ως Παγκόσμια ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου για το 2014 θα ανακοινώσει η IFJ από το  website, το Twitter and το Facebook.
Η  UNESCO έχει ορίσει την 5-6 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου, με διάσκεψη που οργανώνει στο Παρίσι με θέμα "Media Freedom for a Better Future" (Ελευθερία των Μέσων για καλύτερο Μέλλον).

Η ΕΣΗΕΑ; Καλά καθεύδει...


  Όπως υποστηρίζει η ετήσια έκθεση του ελεγχόμενου από τη CIA  "μη κερδοσκοπικού" οργανισμού "Freedom House", η βασική αιτία της περεταίρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τι ειρωνία, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσει η εκπομπή σήματος της ΝΕΡΙΤ που θα διαδεχθεί τη ΔΤ. Σχεδόν έντεκα μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ...

  Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ένα ανήσυχο status quo επικρατεί στο δημοσιογραφικό περιβάλλον στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ. Στον κατάλογο  για τις Ελευθερίες του Τύπου, 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στις πρώτες 30. Αλλά ευρωπαϊκές 11 χώρες έχουν πέσει κάτω από την 80ή θέση.
  Χώρες που κάποτε θεωρούνταν ως πρότυπο βρίσκονται όχι σε τόσο κολακευτική θέση, όπως η Γαλλία στην 37η θέση, ή Ιταλία στην 57η. Η Ελλάδα ξεχώρισε από το ευρωπαϊκό περιβάλλον και πέρασε στο βαλκανικό, πέφτοντας 14 θέσεις και σήμερα βρίσκεται στην 84η, «με τους δημοσιογράφους της να εργάζονται σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον». Με τη Βουλγαρία 87η, ενώ η Σερβία (63η) και η Κροατία (64η) γνωρίζουν ανοδική πορεία στον κατάλογο.
Από τις άλλες βαλκανικές χώρες,  η Αλβανία βρίσκεται 102η,  το Μαυροβούνιο στην 113η, με τελευταία την ΠΓΔΜ στην 116η θέση.



Χάρτης για την Ελευθερία του Τύπου το 2014 από το Freedom House


  Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, έχει σημειώσει την μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη.
   Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία. Το 2013, η χώρα συγκέντρωσε βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας, ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.
   Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου».

 Τζένιφερ Ντάνχαμ στηρίζει την ΕΡΤ
 

   Σε δηλώσεις της προς την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η Τζένιφερ Ντάνχαμ, επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» τόνισε ότι η βασική αιτία της περεταίρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, το περασμένο καλοκαίρι.
    Όπως είπε: «Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας», τόνισε η κ. Ντάνχαμ.
 

  Ταυτόχρονα, η επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την ελληνική κυβέρνηση.
    Η Τζένιφερ Ντάνχαμ επισήμανε ότι η αξιολόγηση κάθε χώρας γίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Το νομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης β) την πολιτική κατάσταση και γ) την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα στις τρεις αυτές κατηγορίες συγκεντρώνει αντίστοιχα 14, 20 και 12 μονάδες. Άριστα είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.    

  Η έκθεση του «Freedom House» ήταν κόλαφος και για την Τουρκία η οποία υποχώρησε από την κατηγορία των «Εν μέρει Ελεύθερων Χωρών» στην κατηγορία των «Ανελεύθερων Χωρών», όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Το 2012 η Τουρκία συγκέντρωνε βαθμολογία 56 μονάδων, ενώ το 2013 συγκέντρωσε 62 μονάδες με αποτέλεσμα στην κατάταξη να βρεθεί από την 120η θέση στην 136η θέση.

  Η Τζένιφερ Ντάνχαμ τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε ήδη πολλά προβλήματα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, (π.χ. είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων) και αυτή την χρονιά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν πέρυσι στην πλατεία Ταξίμ και τον τρόπο που καλύφθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Ντάνχαμ, έχει ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία χειρίζονται τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και στα οποία εμπλέκονται οι οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και ο γιος του Πρωθυπουργού Ερντογάν.
 

  «Από τα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς» τονίζει η επικεφαλής αναλύτρια του “Freedom House” «προκύπτει ότι υπάρχει στενή σχέση μελών της κυβέρνησης με μια ομάδα επιχειρηματιών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και αυτό καθιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».
  Καταλήγοντας, η Τζένιφερ Ντάνχαμ εκτίμησε ότι η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία θα επιδεινωθεί το 2014 και η χώρα θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
 

  «Η απαγόρευση λειτουργίας του Twitter και του Youtube πριν από μερικούς μήνες, καθιστά από μόνη της ένα σημαντικό λόγο για περεταίρω υποβάθμιση της Τουρκίας την χρονιά που διανύουμε» τόνισε η Τζένιφερ Ντάνχαμ.
Αντίδραση Νταβούτογλου στην έκθεση του Freedom House
Έντονη αντίδραση -σε κυβερνητικό μάλιστα επίπεδο- προκάλεσε στην Τουρκία η έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Freedom House, για την κατάσταση του Τύπου στη χώρα αυτή.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση.
 

   Η έκθεση που δημοσίευσε πριν δύο ημέρες  ο αμερικανικός πρακτόρικος μη κυβερνητικός οργανισμός και υποβαθμίζει περαιτέρω την Τουρκία σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, (από «μερικώς ελεύθερη» σε «ανελεύθερη», προκάλεσε άμεση αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου:
«Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία είναι περισσότερο ελεύθεροι από πολλές χώρες όπου η δημοσιογραφία υποστηρίζεται ότι ασκείται ελεύθερα», είπε ο τούρκος υπΕξ, παροτρύνοντας τους τούρκους δημοσιογράφους να «αντιδράσουν» εναντίον της έκθεσης του Freedom House.
 

«Δεν αξίζει στην Τουρκία να περιλαμβάνεται στον κατάλογο σε αυτή την κατηγορία , δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του, από το Ομάν. «Όλες οι απόψεις ακούγονται ελεύθερα στην Τουρκία», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός που κάλεσε «τους ανθρώπους στον Τύπο και τους διανοούμενους να πάρουν θέση εναντίον της έκθεσης αυτής και τους δημοσιογράφους να την αποκηρύξουν».
Ο Νταβούτογλου, επίσης, κατηγόρησε τους ξένους ανταποκριτές που μετέδωσαν τα επεισόδια της Πρωτομαγιάς ότι «επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένες ταραχές  κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης» δίνοντας εσφαλμένη εικόνα ότι είχαν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις».

Αλλά η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για θέματα Τύπου φαίνεται πως έχει περάσει σε ανώτατο επίπεδο, αφού και ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης με δηλώσεις του επικρίνει τους περιορισμούς στα τουρκικά Μέσα.
 

  Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εσωτερικών για Δημόσιες Υποθέσεις Ντάγκλας Φραντζ δήλωσε πως «οι δημοκρατίες λειτουργούν καλύτερα όταν σ’ αυτές λειτουργεί ελεύθερος κι ανεξάρτητος Τύπος».
«Υπάρχει ανάγκη να έχουμε –όπως κάποτε λειτουργούσε έτσι- δραστήριο, ζωηρό, ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο στην Τουρκία», είπε ο Φραντζ στους δημοσιογράφους στην ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον την Πρωτομαγιά.
  Για να προσθέσει: «Νομίζω πως από τις 17 Δεκεμβρίου 2013 και τους επόμενους μήνες η Τουρκία έχει περάσει στο Μαυροπίνακα, για αιτίες που αφορούν και στην Ουάσιγκτον».
«Λόγω της γενικότερης ανησυχίας, πήγα στην Κωνσταντινούπολη πριν μερικές εβδομάδες και συζήτησα με αρθρογράφους δίνοντάς τους λεπτομερέστατη συνέντευξη για τα θέματα αυτά.
 

Έχει σημασία που οι δηλώσεις του αμερικανού βοηθού υπουργού έγιναν την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η έκθεση του Freedom House, που υποβάθμισε σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου την Τουρκία.
 

Επιτέλους, τo βράδυ του Σαββάτου...

  Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ αφυπνίσθηκε από τον συνδικαλιστικό της λήθαργοκαι αργά χτες το βράδυεξέδωσε ανακοίνωσηη οποία επικεντρώνεται στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας όμως το Freedom House "ανεξάρτητη οργάνωση".
Συντάκτρια της ανακοίνωσης η γγ Μ. Κατσίμη (σύζυγος του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ γνωστου για την θέση του ότι στη Θράκη υπάρχει δήθεν "συμπαγής τουρκική μειονότητα").
Σημειώνεται πως η κα Κατσίμη μαζί με τον Δ. Τρίμη εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνονται της "ανεξαρτησίας" του Freedom House, άσχετο αν αυτό χρηματοδοτείται από αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Ίσως είναι ακόμη επηρεασμένη από την θέση που κατείχε το 1996, ως υπεύθυνη επικοινωνίας στο παράρτημα του ΟΑΣΕ στη Βοσνία.

Η Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

  "Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, καθώς καταγράφεται, διεθνώς, ότι η οικονομική και θεσμική κρίση στη χώρα μας, με αποκορύφωμα το «μαύρο» στην «ΕΡΤ», πλήττει την πολυφωνία, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ανησυχητική τάση στο ευρωπαϊκό τοπίο της ενημέρωσης.

  Είναι απίστευτο ότι 24 ώρες μετά «την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου» και 11 μήνες μετά το «μαύρο» στην «ΕΡΤ» ξεκινά η εκπομπή του σήματος της «ΝΕΡΙΤ», χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για πλουραλισμό και ανεξαρτησία, αλλά ούτε καν η πρόνοια που η ίδια η «ΝΕΡΙΤ» έχει θέσει στην προκήρυξή της για τους εργαζόμενους.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι το κλείσιμο της «ΕΡΤ», η μεταμφίεση του μορφώματος της «Δ.Τ.» σε «ΝΕΡΙΤ», καθώς και η διαρκής επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων, δεν πλήττουν μόνο βιοποριστικά τους συναδέλφους μας, δημιουργώντας στρατιές νέων ανέργων και υποαπασχολούμενων, αλλά πλήττουν και την πολυφωνία, με συνέπεια να μην ακούγονται όλες οι θέσεις και οι απόψεις.

  Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες απειλών, αλλά και ξυλοδαρμών δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ με αποκορύφωμα την επίθεση που δέχθηκε συνάδελφος μπροστά στο ανήλικο παιδί του, ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί να υφίσταται ο «τυποκτόνος» νόμος, ο οποίος επιτρέπει την άσκηση αγωγών κατά δημοσιογράφων και την απαίτηση υπερβολικών χρηματικών αποζημιώσεων. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, ότι στη χώρα μας οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα, επειδή επιτελούν το έργο τους!

Η ανεξάρτητη οργάνωση «Freedom House» διαπιστώνει ότι η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως βρίσκεται στη δεινότερη θέση των τελευταίων δέκα ετών με τη χώρα μας να υποχωρεί στην 92η θέση της κατάταξης σε σύνολο 197 χωρών, καταγράφοντας απώλεια επτά θέσεων μέσα στο 2013!

Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε όλους ότι τα ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ ενδυναμώνουν τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία και προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, που είναι κατοχυρωμένα τόσο από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, όσο και από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους της «ΕΡΤ» αμέσως και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υπέρ της ανανέωσης στην ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία".

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Σημείωση styx: Το Freedom House,   ιδρύθηκε   το 1941 από  την Eleanor Roosevelt, και τον Wendell Willkie στο New York City.
 Στόχος του να αγωνισθεί κατά της σοβιετικής κυριαρχίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και «να ενθαρρύνει τους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής, και των διεθνών οργάνων, να υιοθετήσουν  πολιτικές που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Ήταν το αμάλγαμα δύο οργανώσεων που είχαν δημιουργηθεί με την ενθάρρυνση του προέδρου Φρανκλίνου Ρούζβελτ, για να προωθηθεί η λαϊκή υποστήριξη για την αμερικανική ανάμειξη στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια στιγμή που επικρατούσαν αισθήματα απομονωτισμού στις ΗΠΑ. Στους χρηματοδότες του προφανώς περιλαμβάνεται και η CIA.
 Το Freedom House κατέταξε την Ελλάδα το 2008 στην 56 θέση στην λίστα του για την ελευθερία του Τύπου επειδή «στην Ελλάδα γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν την πρόσβαση των μειονοτήτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Ο προτεινόμενος νόμος ορίζει ότι η κύρια γλώσσα μετάδοσης των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να είναι η ελληνική. Απαιτεί επίσης από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να διατηρούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε αποθεματικό ως εγγύηση και να προσλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό μόνιμου προσωπικού, παράγοντες που και οι δύο πλήττουν δυσανάλογα τους μικρότερους, μειονοτικούς σταθμούς».
Χαρακτηριστικό είναι πως η Ντάχαμ δεν έχει επισκεφθεί την Θράκη, για να ακούσει χρηματοδοτούμενους από το τουρκικό προξενείο ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 
ΥΓ. Το Freedom House, δηλαδή, έμμεσα αυτή την φορά στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πριν μερικά χρόνια, είχε γράψει το "υπέροχο ψέμα" ότι είχε συλληφθεί ο Δ. Τρίμης, ώστε να τον βοηθήσει να εκλεγεί πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: