Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Προς τους αναγνώστες μας. Δυστυχώς το πρόβλημα εξακολουθεί.. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και σε σύντομη λύση..
Κλύδωνας

Γράμμα και γραφή απο την Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων
 
Να μην περάσει η αυθαιρεσία του Συμβουλίου Ιδρύματος στο Ε.Κ.Π.Α.!
 
Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις για τις εκλογές κοσμητόρων στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική παρέμβαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α., που εμποδίζει τη διεξαγωγή των σχετικών εκλογικών διαδικασιών στις δύο Σχολές. Όπως είχαμε ήδη προειδοποιήσει, τα Συμβούλια Ιδρύματος θεσπίστηκαν ακριβώς για να αποτελέσουν το πραγματικό κέντρο επιβολής της κυβερνητικής εξουσίας στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και γι’ αυτό δεν μας εκπλήσσει ο ακραίος αυταρχισμός του Σ.Ι. του Ε.Κ.Π.Α.

Το Σ.Ι. του Ε.Κ.Π.Α. παρενέβη με επιστολή του (5/4/2014) –ενώ η Τριμελής Επιτροπή της Φιλοσοφικής Σχολής είχε ορίσει τις κοσμητορικές εκλογές για τις 8/4/2014– προκειμένου να αποτρέψει την εκλογική διαδικασία με μόνη υποψήφια την Καθηγήτρια κ. Ελένη Καραμαλέγκου, την οποία το Σ.Ι. είχε απορρίψει λόγω της δημόσιας εκφρασμένης αντίθεσής της στους νόμους Διαμαντοπούλου (4009/2011) και Αρβανιτόπουλου (4076/2012). Συγκεκριμένα, το Σ.Ι. παραπέμπει στη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 83/2014), κάνοντας επιλεκτική και συγχρόνως επικίνδυνη και μη σύννομη χρήση της:

 
Στη μεν περίπτωση της Φιλοσοφικής Σχολής παραβλέπει εσκεμμένα όλο το σκεπτικό της Γνωμοδότησης, σύμφωνα με το οποίο το Σ.Ι. επιλέγει υποψηφίους κρίνοντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, τα οποία, όπως συγκεκριμένα περιγράφονται, στην πραγματικότητα ταυτίζονται με τα τυπικά. Συνεχίζει, επιπλέον, να αγνοεί την επισήμανση της Γνωμοδότησης, ότι η επιλογή θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Στη δε περίπτωση της Θεολογικής Σχολής το Σ.Ι. έχοντας απορρίψει, επίσης αναιτιολόγητα, μία εκ των δύο υποψηφιοτήτων, συνεχίζει να υποδεικνύει ως μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του Κοσμήτορα τον νυν ήδη εκλεγμένο Κοσμήτορα, παρακάμπτοντας τη Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα επανεκλογής στους νυν υπηρετούντες κοσμήτορες.

Η απολύτως αυταρχική και πέραν κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας παρέμβαση του Σ.Ι. φτάνει στο ακραίο σημείο να απειλεί τα μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής ότι, σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία και ασκήσουν το θεσμικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα, λαμβάνουν μέρος σε «παράνομες» εκλογές, η δε πιθανή εκλογή Κοσμήτορα από αυτές τις εκλογές θα έχει συνέπειες στη νομιμότητα των κρίσεων εξέλιξης συναδέλφων, καθώς και όλων των αποφάσεων σχετικά με ακαδημαϊκά αλλά και φοιτητικά θέματα.
 
Η απόπειρα τρομοκράτησης των μελών Δ.Ε.Π. αποτελεί τη λογική συνέπεια της προηγούμενης απόρριψης από το Σ.Ι. της υποψηφιότητας της κ. Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής. Η κ. Καραμαλέγκου απορρίφθηκε όχι γιατί δεν πληροί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που ορίζει ο νόμος, αλλά γιατί υπερασπίστηκε με σθένος τις θέσεις της. Στο πρόσωπό της επιλέχθηκε να διωχθούν οι ιδέες όσων υπεραμύνονται του δημόσιου δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Προφανώς το Σ.Ι. του Ε.Κ.Π.Α. δεν ενδιαφέρεται ούτε στοιχειωδώς για την «εύρυθμη» λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά μόνο για τον έλεγχο της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Οι προσεχείς πρυτανικές εκλογές θα έλθουν να ολοκληρώσουν αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, ώστε μαζί με την προώθηση των Οργανισμών, με κάθε μέσο, και τις διαγραφές των φοιτητών να προωθήσουν πλέον ολοκληρωτικά τα σχέδιά τους για την ανώτατη εκπαίδευση.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, παρόλο που υιοθετεί τη Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., αντί να λάβει σαφή θέση αναφορικά με την αρμοδιότητα και την απόφαση του Σ.Ι., παραπέμπει γενικώς και αορίστως στον Νόμο και τη Γνωμοδότηση, γιατί προφανώς η πολιτική του Σ.Ι. είναι υπό την έγκρισή του.
 
Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων έχει καταδείξει την ουσιαστική κατάλυση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων μέσω της θεσμοθέτησης των Συμβουλίων Ιδρύματος από τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, καθώς και την αντιδημοκρατικότητα και αντιακαδημαϊκότητα των διατάξεων που αφορούν την εκλογή των κορυφαίων θεσμικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων.
 
Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων αγωνίζεται για την κατάργηση των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου που καταστρατηγούν το θεσμικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένο εκλογικό δικαίωμα της πανεπιστημιακής κοινότητας να εκλέγει ελεύθερα τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
  • Τίθεται σαφώς εναντίον κάθε είδους προεπιλογής υποψηφίων για τις κοσμητορικές και τις πρυτανικές εκλογές και απαιτεί δημοκρατικές εκλογές με τη συμμετοχή όλων των μελών Δ.Ε.Π. και εκπροσώπων όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητών και εργαζομένων).
  • Στηρίζει την απόφαση του Συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. της Φιλοσοφικής Σχολής, ότι η μόνη λύση είναι η άμεση διεξαγωγή των κοσμητορικών εκλογών, όπως αυτές προκηρύχτηκαν με την υποψηφιότητα της Καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: