Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ


 Ερμηνεύουν κανονισμό και Σύνταγμα κατά πως γουστάρουν.. Δικό τους είναι το μαχαίρι δικό τους και το πεπόνι..




Μετά από μία ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση, η Βουλή απέρριψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά από ονομαστική ψηφοφορία την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη με 76 «ναι» έναντι 165 «όχι».  Η πρόταση για να γίνει δεκτή χρειαζόταν 151 θετικές ψήφους.

Ένα 24ωρο μετά τη μετωπική σύγκρουση της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» και την πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε ξανά «κόκκινο» με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί (προσωρινά) από τη συζήτηση την ώρα που μιλούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε αργότερα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.



Οι τόνοι ανέβηκαν με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα της Κυριακής, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση την Κυριακή φυγομάχησε. Το μόνο κυβερνητικό σχέδιο ήταν η φυγομαχία και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής υπηρέτησε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο». Επιτέθηκε ακόμη στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «το πολυδιαφημισμένο success story 2 μετατράπηκε σε ιστορία τρόμου. Τα χαμόγελα πάγωσαν». «Είστε κυβέρνηση πολυτραυματίας» τόνισε. Απάντησε μάλιστα σε όσους μίλησαν για «λάθος», λέγοντας με νόημα: «ας κάνουμε κάθε εβδομάδα από ένα τέτοιο λάθος, να χάνετε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από δύο βουλευτές». Επεσήμανε ακόμη ότι ο Β. Μεϊμαράκης «θα μπορούσε να θέσει το θέμα στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ή έστω στη Διάσκεψη των Προέδρων» προσθέτοντας ότι «έγινε πρωτοφανές στα χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ακόμα πιο προφανή πολιτική σκοπιμότητα». Να αποτραπεί δηλαδή η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Ι. Στουρνάρα.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως η πρόταση μομφής «δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη αλλά για πολιτική επιλογή έκφρασης δυσαρέσκειας» για τους χειρισμούς του ΠτΒ, ο Β. Μεϊμαράκης έδωσε απαντήσεις επί … προσωπικού σε μία σειρά από θέματα. Χαρακτήρισε «άδικη» την πρόταση μομφής, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτικό παιχνίδι» με τους θεσμούς για να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί…». Υπερασπίστηκε την κομματική του προέλευση, λέγοντας πως όταν δεν είναι στη θέση του Προέδρου λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ, δηλώνοντας υπερήφανος γι’ αυτό. Είχε ακόμη φραστικό επεισόδιο με τον Π. Λαφαζάνη που διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση των σημερινών διαδηλώσεων στην Αθήνα: «Θέλετε να σας απαντήσω ως κομματάρχης ή ως βουλευτής. Σας απαντώ ως βουλευτής: Δεν θα επιτρέψουμε το πεζοδρόμιο να κάνει κουμάντο στην Αθήνα».  Μάλιστα στο τέλος οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν όρθιοι τον Πρόεδρο της Βουλής.
Για «διχαστικών τόνων ομιλία του κ. Μεϊμαράκη που επιβεβαιώνει την επιλογή μας» έκανε λόγο αργότερα ο γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν από την άρνηση του Προεδρεύοντος Ι. Τραγάκη να δώσει τον λόγο στον έτερο αντιπρόεδρο Ι. Δραγασάκη επειδή δεν βρισκόταν στο έδρανο του αλλά δίπλα του στην έδρα. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τον λόγο στον Ε. Βενιζέλο. Κατά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε έντονο διάλογο με τον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας του «μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο», χωρίς πάντως να ακούγεται τι έλεγε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Δραγασάκης ζητούσε τον λόγο επί προσωπικού επειδή ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενεργεί ως «μακρύ κομματικό χέρι της κυβέρνησης» είχε κατηγορήσει με τη σειρά του τον αντιπρόεδρο ότι ενεργεί από τη θέση του προεδρεύοντος ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «απειλές, εκβιασμούς και ψευδοεισαγγελικό λόγο» και ότι «συμπεριφέρονται ως κλασικοί  μικρομέγαλοι που νομίζουν ότι κάτι κάνουν, ενώ δεν έχουν καμία ρίζα. Είναι μία ψευδαίσθηση» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση επεκτάθηκε στα interna corporis της Βουλής, δηλαδή στα εσωτερικά ζητήματα και τους άγραφους κανόνες, σε τέτοιο σημείο που ο κ. Μεϊμαράκης σχεδόν ευθέως κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ανέβηκε στο βήμα της Βουλής την Κυριακή να μιλήσει όταν εκείνος πήγε για φαγητό ώστε να μην είναι στην έδρα την ώρα που θα κατέθετε την πρόταση μομφής. Παίρνοντας το λόγο αργότερα, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε για «ανακρίβειες» τον πρόεδρο της Βουλής και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του από την θέση του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου. «Και εγώ είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναρωτιέμαι για εσάς κ. Μειμαράκη, αν υπάρχει όριο στην πόλωση» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση δεν μετείχε το ΚΚΕ. Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης δεν πήρε μέρος στη ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: