Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΟΥΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ


 Ναυτεργάτες: Συναγερμός! Κυβέρνηση ΕΕ και εργοδοσία μας καταργούν κάθε δικαίωμα..



Στους καταπέλτες των πλοίων βρίσκονται αποφασιστικά οι ναυτεργάτες από τις 6 το πρωί σήμερα Δευτέρα  στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με βάση την ομόφωνη απόφαση, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο 29 Μάρτη.  


Παράλληλα, οι ναυτεργάτες, στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση με την συμμετοχή των εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων τους μπροστά στον καταπέλτη του «European Express». Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.  

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στο ΥΕΝ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ.

Το συναγερμό στους ναυτεργάτες σήμανε άρθρο του πολυνομοσχεδίου με το οποίο αναφέρεται χωρίς περιστροφές ότι καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών και επιβάλλονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, το άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει τους ναυτεργάτες σε σύγχρονους δούλους για να αυξήσουν οι εφοπλιστές παραπέρα την ήδη τρελή κερδοφορία τους, αναφέρει: 

«Προκειμένου περί επιβατηγών και επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν δρομολογιακούς πλόες μεταξύ λιμένων στην ημεδαπή, κάθε θέμα από τα οριζόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που δύναται να καθορίζεται με συλλογική σύμβαση, επιτρέπεται να ρυθμίζεται και με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις»! Μάλιστα, όπως αναφέρεται, αυτό θα διαρκεί όσο «διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής»!

Τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν στο νομοσχέδιο για τα «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο παράλληλα με την κατάργηση των ΣΣΕ και των οργανικών συνθέσεων που προβλέπει για αυτή τη κατηγορία πλοίων, περιέχει άρθρο με το οποίο καταργεί από πάνω το δικαίωμα των ναυτεργατών να αγωνίζονται ενάντια σε όλα αυτά. 

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον, προβλέπει δρομολόγηση πλοίου σε περίοδο απεργίας των ναυτεργατών, ενώ στο ίδιο απαγορεύει στους ναυτεργάτες να προχωρήσουν ακόμα και σε επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στη 48ωρη επαναλαμβανόμενη πανελλαδική απεργία απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν:

«Ναυτεργάτες,
Όλοι στη 48ωρη επαναλαμβανόμενη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από Δευτέρα 31 Μάρτη 2014, στις 6.00 π.μ.. Απεργιακή προσυγκέντρωση Δευτέρα 31 Μάρτη στις 5.30 το πρωί, πλατεία Καραϊσκάκη. Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "EUROPEAN EXPRESS".

Ναυτεργάτες,
Γενικός Συναγερμός. Τώρα σε κάθε πλοίο, σε κάθε λιμάνι, παντού. Κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο μας διαλύουν κάθε δικαίωμα.
Προκλητικά και αιφνιδιαστικά μέσα στο πολυνομοσχέδιο - οδοστρωτήρα "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις", καταργεί τις ΣΣΕ στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία στην ημεδαπή και βάζει σε εφαρμογή τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούν τον νόμο 3276/1944, που επικύρωσε τη ΣΣΕ της ΟΕΝΟ του 1943. Μας γυρίζουν 128 χρόνια πίσω που οι εργάτες του Σικάγου την 1η Μάη διεκδίκησαν την 8ωρη εργασία.
Επίσης με την επαναφορά του ν/σ "Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις" που θα συζητηθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, προωθεί πρόσθετα κατασταλτικά και απεργοσπαστικά μέτρα σε βάρος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιβάλλονται ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις με απόφαση του υπουργού μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καταργώντας το δικαίωμα στην απεργία.

Θεσπίζει τον κυβερνήτη με μπλοκάκι ΟΑΕΕ, επεκτείνει τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, εργαζόμενοι πολλαπλών καθηκόντων, υπονομεύεται η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή για ναυτεργάτες, επιβαίνοντες. Δίνει το δικαίωμα στα επαγγελματικά τουριστικά με οποιαδήποτε σημαία να πραγματοποιούν ακτοπλοϊκές πλόες μεταφέροντας μέχρι 99 επιβάτες, εξαρθρώνοντας το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο με πολλαπλές επιπτώσεις σε ναυτεργάτες, εργαζόμενους, το νησιωτικό πληθυσμό.

Την ίδια περίοδο που ιδιωτικοποιούνται πλήρως τα λιμάνια και οι μαρίνες, καλπάζει και αυξάνει η ανεργία, οργιάζει η απλήρωτη εργασία των ναυτεργατών, των εργαζομένων, το εφοπλιστικό κεφάλαιο επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων, κατ’ εντολή τους οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι συντρίβουν κάθε εργασιακό δικαίωμα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, οικοδομούν εργασιακά "γκέτο" για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Όλοι στην 48ώρη επαναλαμβανόμενη απεργιακή μάχη από τις 31 Μάρτη.
Σπάμε το φόβο, την υποταγή
Με Οργάνωση – Συσπείρωση – Αγώνα
Οι Διοικήσεις των Ενώσεων».

Την στήριξη του στην απεργία των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΕΚ Λαυρίου. Όπως σημειώνει: «Συνάδελφοι, όλοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών που είναι αγώνας όλων. Περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας. Από τις 6 π.μ τη Δευτέρα ξεκινάνε 48ωρες επαναλαμβανόμενες σε όλα τα καράβια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας πάνω στους καταπέλτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: