Σαν να λέμε θεσμοθετούν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας..
«Είναι δικαίωμά τους οι δήμοι να βάλουν τα τέλη ενέχυρο»! Με τη φράση αυτή, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πλήρη συμφωνία της Ενωσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσαρμογές του «Καλλικράτη» στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών των δήμων όπως καθαριότητα, φωτισμός, αθλητισμός, πολιτισμός και συνολικά ό,τι μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών.
Ενώ από πάνω οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» και χτες συνεχίστηκε η συζήτησή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης με την ακρόαση των φορέων.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ δεν ήταν η εξαίρεση. Αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία που έχουμε στα χέρια μας», ενώ όλοι μαζί έκαναν και «παρατήρηση» στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη που άργησε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε απλώς σε κάποιες διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν, όταν τη «νύφη» θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα με τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι στους φορείς τοπικής διοίκησης.
Συμπαραστάτης της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα νομοθετικό έκτρωμα που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου είναι δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση από την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, ήταν: «εμείς επί της αρχής δηλώνουμε ότι δεν είμαστε καταρχήν αρνητικοί», ενώ καταθέτοντας τη θέση του κόμματός της για τον «Καλλικράτη» ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ήταν αποτέλεσμα ενός βιαστικού και πρόχειρου σχεδιασμού που καταρχάς αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών»!
Αρχικώς κυρία Σακροράφα μας δεν πρόκειται περί κοινωνίας των πολιτών αλλά περί λαού. Δευτερευόντως γιατί συμφωνείτε επί της παράδοσης ως ενέχυρο των εισπράξεων του Καλλικράτη όταν διαφωνείτε με την ύπαρξή του και κυρίως όταν αποδεδειγμένα πια αποτελεί το βασικό εργαλείο, ώστε η τοπική διοίκηση απαρέγκλιτα να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά και συμπληρωματικά ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού του αστικού κράτους» και φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τοκογλυφικών ιερατείων.. Μας εξηγείτε παρακαλώ την αντίφασή σας αυτή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου