Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

H ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 
 Ο τελευταίος ισωπεδωτικός μετασεισμός μετά το "κύριο" ξεθεμελίωμα των σχέσεων εργασίας..
 
 
 
Το ταρακούνημα που υπέστη η Κεφαλονιά το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής ήταν ό,τι ηπιότερο συνέβη στη χώρα τη βδομάδα που πέρασε, όσο κι αν είναι τραγικές οι επιπτώσεις του σεισμού για τον πληθυσμό της περιοχής που εφτά νύχτες μετά συνεχίζει να κοιμάται στο ύπαιθρο με το χιονιά να επελαύνει.
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το σύντομο επικοινωνιακού χαρακτήρα πέρασμά του από την Κεφαλονιά - επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες - πήγε στο υπουργείο Εργασίας για να αναγγείλει προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προγράμματα, όμως, που είναι φωτιά και λάβρα για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Μια βδομάδα μετά την περίφημη πρόταση να δουλεύουν οι νέοι άνθρωποι χωρίς μεροκάματο, είναι αποκαλυπτικό για τους στόχους των καπιταλιστών, που έχει αναλάβει να ενισχύσει η κυβέρνηση, το περίφημο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που προβλέπει την προσφορά μιας θέσης εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε όλους τους νέους, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που εγκαταλείπουν την επίσημη εκπαίδευση ή βρίσκονται άνεργοι. 

Το πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα εκατομμύρια των άνεργων νέων που υπάρχουν σήμερα στα κράτη - μέλη της ΕΕ ως πάμφθηνο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας». 

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετατρέπονται τα εκατομμύρια των ανέργων σε καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην περίοδο της ανάπτυξης. 

Ταυτόχρονα, ασκείται πίεση στους σημερινούς εργαζόμενους, παλιούς και νέους, να συρρικνώσουν κι άλλο τις διεκδικήσεις τους, με το φόβο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από τις στρατιές των ανέργων που μεγάλωσαν στη διάρκεια της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: