Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ


 Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη



  Ουκρανία: Ο πρώην ΥΠΟΙΚ    διορίστηκε                      πρωθυπουργός της χώρας


Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγέτιδας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.



 


15:15 Έκκληση για ψυχραιμία από τον τοπικό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κάλεσε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη. «Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία προτού αποχωρήσουν. «Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο Μοχίλιοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.



Προειδοποίηση προς τη Ρωσία

«Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον του κοινοβουλίου. Από την πλευρά της η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επέμβασης στη χώρα και την ώρα που στην Κριμαία σημειώνονται ταραχές.





14:10 RT: Δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας

Σύμφωνα με το Russia Today, το κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε δημοψήφισμα για το μέλλον της αυτόνομης ουκρανικής επαρχίας.

14:00 «Πράσινο φως» στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ενέκρινε η Ουκρανική Βουλή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Αρσένιι Γιάτσενιουκ, η σύνθεση της οποίας παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη.

Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο αφού έλαβε το «χρίσμα», ο Γιάτσενουκ περιέγραψε μια πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρότρυνε τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία, εκδιώκοντας τον Βίκτωρ Γιανουκοβιτς.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας πέραν του να πάρουμε εξαιρετικά δυσάρεστες αποφάσεις», είπε, καταχειροκροτούμενος.

12:20 Η Ρωσία παρέχει προστασία στον Γιανουκόβιτς

Η Ρωσία συμφώνησε να διασφαλίσει την προσωπική ασφάλεια του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σε συνέχεια του αιτήματος του προέδρου Γιανουκόβιτς για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημά του θεωρείται δεδομένο στην περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε πηγή της ρωσικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Interfax.

12:15 Γιανουκόβιτς: Είμαι ακόμα πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς αναφέρει ότι είναι ακόμη πρόεδρος, σύμφωνα με δήλωσή του που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος ζητά από τις ρωσικές αρχές να του παράσχουν προσωπική ασφάλεια από «εξτρεμιστικές ενέργειες».

Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι οι νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την μεταβατική κυβέρνηση και παρομοιάζει την ανατοπή του με πραξικόπημα. Associated Press: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανατραπείς Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται σε ένα σανατόριο του Κρεμλίνου έξω από τη Μόσχα

11:40 Ανησυχία από το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουνσεν δηλώνει ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Κριμαία, και πιέζει τη Ρωσία να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα «κλιμακώσει την ένταση ή θα δημιουργήσει παρεξηγήσεις»


11:15 «Δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού» έχουν καταλάβει το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας

 Τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού», σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων.



Εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Σοβιέτ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το κτίριο είναι περικυκλωμένο από την αστυνομία, όπως και το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τελούν και τα δύο υπό κατάληψη και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτά.



11:10 "Κίνδυνος διάσπασης της Ουκρανίας"

Η Γερμανία είναι ανήσυχη για τις εξελίξεις στην Κριμαία και μια ενδεχόμενη διάσπαση της Ουκρανίας πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

10:50 Πολωνός ΥΠΕΞ: «Έτσι ξεκινούν οι τοπικές συρράξεις»

Η κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων από ενόπλους μπορεί να οδηγήσει σε τοπική σύρραξη, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Ράντοσλαβ Σιρόσκι.

«Είναι μία σοβαρή κίνηση και προειδοποιώ αυτούς που την έκαναν και αυτούς που τους το επέτρεψαν, γιατί έτσι ξεκινούν οι τοπικές συγκρούσεις. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



10:40 «Επιθετική ενέργεια» κάθε κίνηση του Ρωσικού στρατού

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας αναφέρει ότι κάθε κίνηση του Ρωσικού στρατού έξω από τη ναυτική βάση της Κριμαίας θα θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ καλεί τις δυνάμεις του ρωσικού στόλου να παραμείνουν εντός της ναυτικής τους βάσης στη Μαύρη Θάλασσα.

10:30 Σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα

Σε κατάσταση μάχης έχει θέσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της χώρας το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα, ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και κυβερνητικά κτήρια στη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων interfax.



Δεν ήταν εξαρχής σαφές ποιος είχε τον έλεγχο των κτηρίων, ωστόσο ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι και στα δύο κτήρια στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, ανέμιζε ο ρωσική σημαία.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η «μεγάλης κλίμακας καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών και θα αντιδράσει «ασυμβίβαστα» σε οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων, ξεκαθαρίζει το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο τοπικός Τατάρος ηγέτης, Ρεφάτ Τσουβμπάροφ, έγραψε στο facebook: «Έμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.



«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Περίπου 100 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτήριο του κοινοβουλίου, οι πόρτες του οποίου φαίνεται πως έχουν μπλοκαριστεί με ξύλινα καφάσια.

Οι Τατάροι, που υποστηρίζουν την νέα ηγεσία της Ουκρανίας και φιλορώσοι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς συγκρούστηκαν χθες έξω από το τοπικό κοινοβούλιο.

Υποψήφιος πρωθυπουργός ο Αρσένι Γιάτσενουκ

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών και στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της Γιούλα Τιμοσένκο, Αρσένι Γιάτσενουκ, προτείνει για νέο πρωθυπουργό της χώρας το συμβούλιο «Euromaidan», το οποίο αποτελείται από τους πολιτικούς ηγέτες του φιλοΕΕ κινήματος αλλά και ακροδεξιών ομάδων.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την Τρίτη.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Το Κίεβο ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ

Η Ουκρανία ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας, δήλωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στέπαν Κούμπιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που καταγράφει αυξητικές τάσεις μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο.

«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κούμπιφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης θα υιοθετηθεί «αύριο ή μεθαύριο» και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες ήμερες.

Το γρίβνα έπεσε νωρίτερα σήμερα στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο.

Εξάλλου ο Κούμπιφ σημείωσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος απέδωσε την πτώση στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η πτώση της γρίβνα. «Τελευταία η κεντρική τράπεζα υποστήριζε τη συναλλαγματική αξία (της γρίβνα) αντλώντας από τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος, τα οποία έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Κούμπιφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: