Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ


 Αγωνιώδεις προσπάθειες να διευθετηθούν οι διαφορές ειρηνικά..



Στο κατειλημμένο κοινοβούλιο της Κριμαίας από ενόπλους, που εμφανίζονται ως «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού», χθες εγκρίθηκε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα αν οι πολίτες της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν στην Ουκρανία, που θα γίνει την ίδια μέρα που έχουν οριστεί οι προεδρικές εκλογές από τη νέα εξουσία στις 25 Μάη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Ανατόλι Μοχίλιοφ κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση. «Ζητώ από το λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.


Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν. «Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης».

Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε σύμφωνα με δηλώσεις του να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: