Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ..

 
 Εθνική παραγωγή για τους Πορτογάλους..
 
 
 
Έχετε μήπως ποτέ αναρωτηθεί κατά ποιο τρόπο και με ποια υλικά κατασκευάζονται οι φελλοί (όχι των τηλεοπτικών stars αυτοί ξέρουμε) στις φιάλες των κρασιών; Η απάντηση βρίσκεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία.. Κυρίως.. 
 
Εκεί συγκεντρώνεται περισσότερο από το μισό της πρώτης ύλης με την οποία κατασκευάζεται ο φελός που δίνει σε πολλές περιπτώσεις γεύση στο κρασί. Καλλιεργείται ένα συγκεκριμένο δέντρο - το εθνικό δέντρο της Πορτογαλίας- και από την προσεκτική εξαγωγή του φλοιού του παράγεται ο φελός που: 
 
 
 
Σε αντίθεση με άλλες μορφές δασοκομίας δεν προϋποθέτει τον θάνατο του δέντρου. Η συγκομιδή γίνεται με ήπιο τρόπο αφήνοντας όμως πίσω της ένα ανατριχιαστικό τοπίο γυμνών κορμών!! 
 
 
Το δέντρο που ονομάζεται Κορκ μπορεί να ζήσει πάνω από διακόσια χρόνια και από τα σαράντα τους και μετά παράγουν έναν εξαιρετικής ποιότητας και αρώματος φελό ενώ κατά την διάρκεια της ζωής του μπορεί ο παραγωγός να συλλέξει το εκχύλισμα μόνον δεκαπέντε φορές. 
 
 
Οι αγρότες των χωρών αυτών αναπαράγουν το δέντρο γνωρίζοντας πως η εκμετάλλευσή του θα γίνει από τα εγγόνια ή ακόμη και τα δισέγγονά τους, κάτι που θυμίζει τους αγρότες της ορεινής Κορινθίας οι οποίοι φύτευαν καρυδιές για να προικίσουν τις κόρες τους μετά από δεκαπέντε ή και είκοσι χρόνια δεδομένου πως το ξύλο της καρυδιάς στην επιπλοποιΐα είναι εξαιρετικά ακριβό..


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: