Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έτοιμος για όλα τα
ενδεχόμενα ο Πούτιν

Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι εξελίξεις που διαγράφονται στην Ουκρανία, θίγουν όχι μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας, αλλά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο ρωσόφωνο πληθυσμό που βρέθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, να είναι υπήκοος της Ουκρανίας.






  Η ένταση στην Ουκρανία, έχει μεταφερθεί στις ρωσόφωνες περιοχές καθώς ήδη σημειώνονται συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της   αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας, Σιμφερόπολη, ανάμεσα στους φίλους του νέου καθεστώτος του Κιέβου (με την συμπαράσταση των Τατάρων) και Ρωσόφωνων, που ουδέποτε απαρνήθηκαν τη «Μητέρα Πατρίδα».
 
  Ήδη στους συγκεντρωμένους ρωσόφωνους διαδηλωτές μπροστά στην τοπική Βουλή της Σιμφερόπολης, καταφθάνουν κατάμεστα τρένα με διαδηλωτές από την Σεβαστούπολη, όπου επίσης κυριαρχεί ο ρωσικός πληθυσμός, για να υποστηρίξουν τους ντόπιους που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των δραματικών εξελίξεων στο Κίεβο.

 
  Δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι ρωσικές σημαίες κυματίζουν στην Σεβαστούπολη, όπου ήδη έκαναν την εμφάνισή τους ρωσικά θωρακισμένα οχήματα.Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία φαίνεται πως έχει δώσει ο Πούτιν.
 
 Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία.
«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

 
  H πρώτη δυτική αντίδραση ήρθε από τη βΡΕΤΑΝΊΑ: Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι «η Βρετανία θα παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία.
 
  Ωστόσο όσο οι φιλοδυτικοί κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στο Κρεμλίνο να αναλάβει δράση.
 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ρώσος πρόεδρος  έχει δηλώσει «πόσο σημαντικές είναι οι γειτονικές χώρες για τη Ρωσία». Σε ομιλία του στο Κίεβο τον Ιούλιο του 2013 είχε αναφερθεί «στις αξίες των Ορθόδοξων Σλάβων», υπενθυμίζοντας ότι το 17ο αιώνα είχαν συνενωθεί Ρωσία και Ουκρανία. Είχε τότε ξεκαθαρίσει πως η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να γίνει συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να συμμετάσχει στην τελωνειακή Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας και Καζαχστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: