Γνωστός δημοσιογράφος ζητά την ψήφο των "απέναντι"
Σενέρ Λεβέντ,
ανακοίνωσε μέσα από την στήλη του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» στα κατεχόμενα την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Ναι, είμαι υποψήφιος και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», αναδημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ο Λεβέντ υποστηρίζει ότι θέτει υποψηφιότητα, επειδή θέλει να δει πόσα έχουν επιτευχθεί στο να ξεπεραστεί το τείχος του εθνικισμού.
Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ακόμη ότι «στην Κύπρο θα σωθούμε μόνο όταν ένας τουρκοκύπριος υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός ελληνοκύπριου και ένας ελληνοκύπριος υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός τουρκοκύπριου».
Η ανακοίνωση του Σενέρ Λεβέντ ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές, στην ελεύθερη πλευρά του νησιού, έγινε την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσει στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες τουρκοκύπριους που έχουν ήδη εκδώσει νόμιμο κυπριακό δελτίο ταυτότητας.
Στις 23 Ιανουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να γίνεται αυτόματα εγγραφή στον ειδικό κατάλογο εκλογέων, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η νέα αυτή διάταξη «ισχύει και για εκείνους τους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο». Και αυτοί έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν δυνάμει του άρθρου 4 του Νόμου, «εφόσον κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι «αυτή η απόφαση αφορά και στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις προσεχείς ευρωεκλογές. Είναι μια ισότιμη συμμετοχή για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ».
Με αυτό τον τρόπο, περισσότεροι από 95.000 Τουρκοκύπριοι θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Με βάση την ως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, οι Τουρκοκύπριοι που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία έπρεπε να υποβάλουν έντυπη αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Η νέα κυβερνητική απόφαση έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς το ψευδοκράτος διεκδικούσε να εκλέξει εκείνο με τις δικές του διαδικασίες τους δύο από τους έξι ευρωβουλευτές που στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία. Από καιρού εις καιρόν μάλιστα το φιλοτουρκικό λόμπι στις Βρυξέλλες εγείρει το θέμα, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Και στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγονται μεμονωμένες φωνές υπέρ της χωριστής εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων.
Η αλλαγή της νομοθεσίας κατοχυρώνει τη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι, αφου όμως έχουν υποβάλει χαρτιά για την έκδοση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως, με το προηγούμενο καθεστώς, (όταν δηλαδή απαιτούνταν υποβολή έντυπης αίτησης), η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές ήταν μάλλον πενιχρή. Το στοίχημα είναι τι θα συμβεί σ' αυτές τις ευρωεκλογές.
Η αλλαγή της νομοθεσίας συνέπεσε με την υποβολή της πρώτης υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές από Τουρκοκύπριο, τον αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ .
Σημείωση στυξ: Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική δηλαδή), προηγουμένως ονομαζόταν "Αυρούπα" (Ευρώπη), και επανεκδόθηκε με το νέο συμβολικό όνομα, όταν οι αρχές κατοχής του βόρειο τμήματος του νησιού είχαν διατάξει να κλείσει η "Αυρούπα" μη ανεχόμενες την σκληρή εναντίον αρθρογραφία της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου