Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ...


Ευτυχείτε !! Χαραμάδα ελπίδας.. 


Μπορεί να αλληλοσπαραχθούν οι λύκοι πριν από το Πάσχα που θα σφάξουν τα πρόβατα..




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, αλλά κι ευρύτερα, με αιχμή το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Σ' αυτό το φόντο, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες σχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του τραπεζικού τομέα, με στόχο, όπως αναφέρουν, τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή κλυδωνισμών από τις πολύ μεγάλες τράπεζες της ΕΕ.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι «εποπτικές αρχές» έχουν την εξουσία ν' απαγορεύουν «δυνητικά επισφαλείς τραπεζικές δραστηριότητες, εάν η άσκησή τους θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Πρόκειται για δραστηριότητες που αφορούν παράγωγα και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα «υψηλού ρίσκου» και αφορά μόνο αυτά που διεκπεραιώνονται με ίδια κεφάλαια των τραπεζών. 

Ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ δήλωσε πως «οι νομοθετικές προτάσεις αφορούν ένα μικρό αριθμό πολύ μεγάλων τραπεζών, οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλες για ν' αφεθούν να πτωχεύσουν, εξαιρετικά δαπανηρές για να διασωθούν κι εξαιρετικά σύνθετες για να εξυγιανθούν». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν ακόμη πρόσκαιρο συμβιβασμό, στο πλαίσιο της γενικότερης διαπάλης στη λυκοσυμμαχία γύρω από τη μορφή της τραπεζικής ένωσης.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα δήλωσε «απογοητευμένος» από την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν «έρχεται πολύ αργά και προσφέρει πολύ λίγα» και ακόμη ότι «χρειάζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες τράπεζες δε διατρέχουν κινδύνους κατάρρευσης. Ο εν λόγω σοσιαλδημοκράτης αγωνιά και για τους «διαφορετικούς τραπεζικούς κανόνες» που θα ισχύουν στα κράτη της ΕΕ. Τα παραπάνω συνθέτουν πλευρές των ανταγωνισμών εν αναμονή και των «διαγνωστικών ελέγχων» που θα διενεργήσει απευθείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων 130 τραπεζών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κ. Νογέ δήλωσε αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση, γιατί θα «έπληττε την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη».

Ανησυχίες εξάλλου για τις επιδράσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι εξελίξεις στις «αναδυόμενες οικονομίες» διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία, το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιφέρει «βίαιη μεταβλητότητα στις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: