Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΑΒΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ


 Δυο γάϊδαροι (Ρωσία - Ευρωπαϊκή Ένωση) εμαλλώνανε σε ξένο αχυρώνα




Ήταν δεν ήταν 100 οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές στην Ουκρανία που προσπάθησαν να αποκλείσουν εκ νέου σήμερα την έδρα της κυβέρνησης, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, αλλά όλες οι προσβάσεις έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη διακοπή της διαδικασίας προσέγγισης της Ουκρανίας στην ΕΕ αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω από τις ταινίες ασφαλείας της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Ντροπή!" και "Παραίτηση!".

Ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Δύναμη εκατό αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στην πλατεία για να εγγυηθεί την ασφάλεια.
Είναι η πρώτη συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την επίδειξη ισχύος της αντιπολίτευσης που κινητοποίησε τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες πόλεις.

Συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που σημειώθηκαν στο περιθώριο της κινητοποίησης αυτής, προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό ανθρώπων, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι.

Την προηγουμένη, οι δυνάμεις καταστολής είχαν εκκενώσει με τη βία την πλατεία Ανεξαρτησίας, που είχε καταλάβει εδώ και αρκετές ημέρες η αντιπολίτευση, προκαλώντας τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

 Η κόντρα για το ποιος θα είναι ο νταβάς καλά κρατεί..

Εν τω μεταξύ η ενδοαστική αντιπαράθεση συνεχίζεται στην Ουκρανία, παρασύροντας και λαϊκές δυνάμεις που τρέφουν αυταπάτες ότι η σύνδεση με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ θα είναι προς όφελός τους.

 Η διαμάχη που ξέσπασε, με αφορμή το ότι ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε «πίσω» στο να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, κατόπιν πιέσεων και της Ρωσίας, συνεχίστηκε χτες με πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε, αφού μόνο 186 βουλευτές την υποστήριξαν, ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον 226. Το κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών», που ψηφίστηκε με «φιλορωσικό» προσανατολισμό, απείχε από την ψηφοφορία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Μ. Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησε η αστυνομία το Σάββατο στους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων και είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο αν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν και χτες. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα.

 Φαίνεται έτσι ότι ο Προέδρος Γιανουκόβιτς και η κυβέρνηση, για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου δε σταματάει να παζαρεύει με τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ, αλλά και την καπιταλιστική Ρωσία που φυσικά ενδιαφέρεται να κρατήσει την Ουκρανία στη δική της επιρροή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: