Η Διοίκηση της ΔΕΗ προκαλεί πουλώντας κοινωνική ευαισθησία
Σε επικοινωνιακά κόλπα επιδίδεται η διοίκηση της ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η τιμολογιακή της πολιτική διαπνέεται από «κοινωνική ευαισθησία» και ότι «προστατεύει» τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, το οποίο ζούσε μαζί με την μητέρα του επί μήνες σε ένα σπίτι δίχως ρεύμα.
Σε χτεσινή ανακοίνωση, η ΔΕΗ δηλώνει ότι έχει εντάξει σε καθεστώς «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου» πάνω από 460.000 καταναλωτές, προσφέροντας έκπτωση έως και 42% στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επίσης ότι έχει «υλοποιήσει πάνω από 1 εκατ. διακανονισμούς» εξόφλησης οφειλών σε πολλές δόσεις.
Ακόμη, υποστηρίζει ότι δεν διακόπτει το ρεύμα σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (!), ενώ εξαιρούνται από τις διακοπές ρεύματος «ευάλωτοι πελάτες» - άτομα που χρησιμοποιούν για λόγους υγείας μηχανικά μέσα - καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα στοιχεία αυτά είναι χαρακτηριστικά όχι φυσικά για την «κοινωνική ευαισθησία» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, αλλά για την αδυναμία όλο και περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο και οι εκπτώσεις που αυτό προσφέρει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, παρά τα όσα υποστηρίζει στη χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καταδεικνύουν τη δραματική αύξηση των νοικοκυριών που αφήνει δίχως ρεύμα κάθε χρόνο η αντιλαϊκή διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με αυτά, μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012. Παλιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000.
Στο ίδιο διάστημα φέτος, οι αιτήσεις επανασύνδεσης ήταν περίπου 210.000, (δηλ. κατά 105.000 λιγότερες από τις διακοπές). Υπολογισμοί του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι από τα κτίρια που έγιναν διακοπές σύνδεσης, ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν και το υπόλοιπο εξοχικές, αλλά και πρώτες κατοικίες.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα και των εξωφρενικών αυξήσεων στο οικιακό ρεύμα κατά τα τελευταία χρόνια, αφού μόνο για φέτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση των σχεδίων για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση, θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει, ανάμεσα σε άλλα, τη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου