Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΓΚΟΓΡΑΝΤ- 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΕΟΦΩΡΕΙΟ


 Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής ο Πούτιν



Έκρηξη σε τρόλεϊ στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται στη ρωσική πόλη μέσα σε δύο μέρες. Την Κυριακή γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους. 


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που διενεργεί τις έρευνες για τις δύο επιθέσεις ανακοίνωσε ότι άνδρας καμικάζι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο τρόλεϊ. Μέλη του σώματος του δράστη περισυνελέγησαν και έχουν σταλεί στα εργαστήρια για γενετικές αναλύσεις.
 
Η επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ την Κυριακή, με 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ήταν η πλέον φονική σε ρωσική περιοχή εκτός του Βορείου Καυκάσου τα τελευταία τρία χρόνια.  H έκρηξη σημειώθηκε κοντά στις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.
 
Η καμικάζι βομβίστρια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω της μπροστά από ανιχνευτή μετάλλων στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Εικόνες στην τηλεόραση έδειξαν μια μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

«Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV και πρόσθεσε: «Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει».
 
«Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη», είπε στο ρωσικό κανάλι Vesti 24 η Βαλεντίνα Πετριτσένκο, πωλήτρια σε κατάστημα του σταθμού.
 
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας, μόλις δύο μήνες μετά από μία άλλη επίθεση καμικάζι στην ίδια πόλη, εγείρει φόβους για την ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει η Ρωσία στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.
 
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: