Όλα για το κράτος πρόνοιας του κεφαλαίου
Διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να καταστεί αυτή δούλα των επιχειρηματικών ομίλων
Ταπείνωση ή και απαξίωση της δημόσιας υγείας και παράδοσή της στους κλινικάρχες..
Διεύρυνση και βελτίωση του οδικού μεταφορικού δικτύου για την ενίσχυση της μεταφοράς των παραγόμενων εμπορευμάτων
Την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου προαναγγέλλουν οι δύο εκθέσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες παρουσίασε χτες στην Αθήνα ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Η μία αφορά μελέτη με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και τις «προτάσεις» για τις σαρωτικές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ η δεύτερη έκθεση (η οποία ήταν παραγγελία της συγκυβέρνησης) αφορά στην «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Πριν την παρουσίαση των εκθέσεων ο Α. Γκουρία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Τα «προτεινόμενα» μέτρα, αποτελούν συρραφή ανάλογων εκθέσεων, των αξιώσεων που ακόμη και πριν από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης έχουν υποβάλλει τμήματα του κεφαλαίου όπως ο ΣΕΒ, φαρμακοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες. Ταυτόχρονα,ο ΟΟΣΑ βλέπει πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ και για το 2014, διευρυνόμενες αστοχίες και ως προς τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα επόμενα χρόνια, εκτίμηση που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο «ελάφρυνσης» («κούρεμα» κ.ά.), την οποία επίσης θα φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση για την ελληνική οικονομία:
-- Πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% προβλέπεται για το 2014, δηλαδή για έβδομο στη σειρά έτος, έναντι της εκτίμησης για ανάκαμψη 0,6% από την πλευρά της τρόικας.
-- Βλέπουν το κρατικό χρέος στο 157% του ΑΕΠ για το 2020, πολύ πάνω από τς εκτιμήσεις της τρόικας. Σε περίπτωση αστοχιών στις προβλέψεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης σημειώνουν ότι θα «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης». Σύμφωνα με τον Α. Γκουρία, η «σημασία δεν πρέπει να δοθεί στο χρόνο αλλά στους όρους που θα είναι δύσκολοι». Οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς συνδέονται με τα διαφορετικά σενάρια ως προς το μέγεθος του αποπληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ των αντιλαϊκών προτάσεων που περιέχει η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται:
-- Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να επιβληθούν δίδακτρα «μετρίου επιπέδου» σε προπτυχιακούς φοιτητές, σε συνδυασμό με την παροχή φοιτητικών δανείων.
-- Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να «εναρμονιστεί» το καθεστώς εργασίας με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
-- Προτείνεται η «ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.
-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.
-- Να διαμορφωθούν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ, για τη βελτίωση του μεταφορικού δικτύου. Πρόκειται για κεφάλαια που θα καρπωθούν ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, για την υλοποίηση έργων υποδομής για τη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων.
-- Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί».
Μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας
Την «επιτάχυνση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων» προσδιορίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των «κοινωνικών προγραμμάτων», τα οποία και προορίζουν για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης.
Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνονται:
-- «Εθνικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων» που θα εξαρτώνται από το εισόδημα. Αναφέρονται στα «γεύματα στα σχολεία», δηλαδή στα πεινασμένα παιδιά, εξαθλιωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
-- «Στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα», που θα γίνουν «περισσότερο αποδοτικά» μετά τη θεσμοθέτηση «στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος»
-- Παραπέρα περικοπές στη δημόσια Υγεία «εφόσον κριθεί απαραίτητο». Με προϋπόθεση και στο βαθμό που είναι «δημοσιονομικά επιτρεπτό», προτείνεται η «διασφάλιση πρόσβασης στην υγιειονομική περίθαλψη για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
-- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου