Τάζουν τα πάντα στους διεθνείς γύπες.. Από το φυσικό αέριο ως τα παιδιά μας...
Επισπεύδει η κυβέρνηση τις διαδικασίες παράδοσης
του ορυκτού πλούτου της χώρας σε ξένα και ντόπια μονοπώλια, έχοντας
γενικά την έγνοια πως θα τους εξασφαλίσει τροφοδοσία με φτηνό καύσιμο.
Μιλώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, σε ραδιοσταθμό, αναφερόμενος στις έρευνες που γίνονται για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είπε: «(...) αναμένουμε στο τέλος του 2013, ή αρχές του 2014, να ολοκληρωθεί από τη Νορβηγική εταιρεία PGS η επεξεργασία των σεισμικών στοιχείων που κάνει (πρόκειται για μια τεράστια έκταση, είναι η μισή θαλάσσια έκταση της χώρας) και θα χρειαστούν άλλοι δύο με τρεις μήνες για να επεξεργαστούν οι Νορβηγοί μαζί με τους Ελληνες εμπειρογνώμονες τα στοιχεία.
Αρα εκτιμώ ότι περίπου Απρίλιο με Μάιο του 2014 θα έχουμε μια ακριβή εικόνα ως Ελλάδα για τα κοιτάσματά μας Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στους μεγάλους διεθνείς γύρους παραχωρήσεων».
Παραπέρα, περιέγραψε ως έναν από τους στόχους κεντρικά της ΕΕ «να έχει διασφαλίσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες, για τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης, πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ώστε να μην κλείνουν εργοστάσια και απολύονται άνθρωποι».
Τα ίδια, άλλωστε, έλεγε μεσοβδόμαδα και στη Βουλή, περιγράφοντας ουσιαστικά τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σε αυτό το ζήτημα, στη δίνη των οποίων εμπλέκει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών:
«Το ενεργειακό κόστος και πώς αυτό επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (...) Το Shale Gas, το σχιστολιθικό αέριο, η ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ που έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να λειτουργούν με έως και 30% του αντίστοιχου κόστους που έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, ακριβώς εξαιτίας αυτού του φθηνού ενεργειακού κόστους, έχει δημιουργήσει απόλυτη ανισορροπία στην παγκόσμια βιομηχανία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών βιομηχανιών είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν με υπερβολικό ενεργειακό κόστος, κλείνουν πολλές από αυτές, και, βεβαίως, δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτικές ανταγωνιστικότητας. Αρα, ένα θέμα της ελληνικής Προεδρίας είναι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ασφαλέστατα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία πολύ περισσότερο από τις άλλες βιομηχανίες αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου