Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΧΕΪΓΚ

 
 Μύρισε πτώμα στην Μεσόγειο και πλάκωσαν τα όρνεα των πολυεθνικών
 
 
 
Το ενδιαφέρον των βρετανικών μονοπωλίων για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας αλλά και οι ευρύτεροι σχεδιασμοί των αποικιοκρατών  για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλου με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν για το Κυπριακό και τις εξελίξεις σε Συρία, Αίγυπτο, Ιράν, Λιβύη. 


Αντικείμενο της συνάντησης ήταν επίσης οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με τον Ευαγ. Βενιζέλο να σημειώνει ότι η προώθηση της τραπεζικής ένωσης, οι πολιτικές ανάπτυξης, τα ενεργειακά και και το μεταναστευτικό βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα. «Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Βενιζέλος και Χέιγκ συζήτησαν και την πορεία του «δημοσιονομικού προγράμματος» της ελληνικής οικονομίας, με τον Ευαγ. Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι το «μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη λιτότητα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση» και σημειώνοντας ότι «η βρετανική αντίληψη είναι παρά πολύ κοντά σε αυτή τη θέση γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί προτεραιότητα κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις δόθηκε στον τομέα των ενεργειακών και ειδικότερα στις επενδύσεις των βρετανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.

«Ηδη υπάρχουν σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Βρετανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας της Ενέργειας, στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», σημείωσε ο Ευαγ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «ο βασικός εταίρος της κοινοπραξίας του ΤΑΡ είναι η BP, μια εταιρεία βρετανικών συμφερόντων». Θυμίζουμε ότι η ΒP έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.
Από την πλευρά του, ο Γουίλιαμ Χέιγκ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη μιας «ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής» από την ΕΕ, τομέας που ενδιαφέρει τις βρετανικές πολυεθνικές, αφού σχετίζεται με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου εντός των συνόρων της ΕΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί «τόσο από την Ελλάδα όσο και την Ιταλία κατά την προεδρία τους στην ΕΕ».

Για το Κυπριακό οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ως μια από τις «εγγυήτριες δυνάμεις» αλλά και η κυβέρνηση της Ελλάδας «θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης», στηρίζοντας απόλυτα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούν ένα νέο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν». «Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος», υποστήριξε ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: