Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ


 Τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και των ομολογιούχων




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών ομίλων. Τα «τεστ αντοχής» («stress tests») που διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε συνεργασία με τους ιδιώτες της «BlackRock», αποτελούν τμήμα της γενικότερης αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της «ενιαίας τραπεζικής εποπτείας», ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και φρέσκα κεφάλαια για τη θωράκιση των τραπεζών.


Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να διογκώνονται στην Ελλάδα. Τα τελικά αποτελέσματα με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ, μέσα στο Γενάρη του 2014.

Οι πρόσφατες συμβιβαστικές αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν) προβλέπουν ότι μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, τα κράτη - μέλη θα διασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν στα αναγκαία σχέδια αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές ανεπάρκειες, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:
  • Οι τράπεζες αρχικά να επιχειρήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις «αγορές», δηλαδή από τους σημερινούς ή άλλους επίδοξους «επενδυτές».
  • Σε περίπτωση που το παραπάνω δε γίνει κατορθωτό, οι κυβερνήσεις θα ενεργοποιήσουν κάθε μέσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρέχοντας κρατικά κεφάλαια.
  • Σε περίπτωση που ούτε και αυτό γίνει κατορθωτό και ως έσχατη λύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ, όπως από το διακρατικό «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών (ESM).

Οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει έχουν να κάνουν και με τις υπό συζήτηση εναλλακτικές λύσεις για τη θωράκιση των τραπεζών, με την εξάντληση όλων των άλλων «διαθέσιμων μέσων», συγκεκριμένα με το «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των «ανασφάλιστων καταθέσεων» πάνω από 100.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κόντρες κρατών και κυβερνήσεων αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας που θα προκύψει σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: