Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΕΥΗΧΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΚΟΗΧΗ ΟΥΣΙΑ


Πάρτα όλα για το μεγάλο κεφάλαιο..



Πώς γίνεται να μην υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία, οποιασδήποτε κυβέρνησης έχει περάσει από αυτή τη χώρα, που να μην προκαλεί υποστηρικτές και αντιπάλους;

Πώς γίνεται σε αυτή τη χώρα κάθε νομοθέτημα να εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από άλλα τμήματα της επιχειρηματικής κοινότητας;
 

Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει ένα νομοσχέδιο που να υλοποιεί τις προσδοκίες όλων των ανθρώπων της αγοράς και να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών;

 

Φαίνεται πως όλα αυτά είναι… άγνωστες έννοιες για το πολιτικό σύστημα που εδώ και δεκαετίες διοικεί τη χώρα, ένα σύστημα το οποίο έχει διαμορφωθεί από τα δύο κόμματα, που κάποτε εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση και σήμερα συγκυβερνούν. Κι αυτές τις άγνωστες έννοιες φροντίζουν να τις καλύπτουν και να τις «νομιμοποιούν» με στημένες διαδικασίες, όπως οι λεγόμενες «δημόσιες διαβουλεύσεις», στις οποίες μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του, αλλά τελικά καμία πρόταση (με ελάχιστες εξαιρέσεις, που στην ουσία επιβεβαιώνουν τον κανόνα) δεν περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο.
 

Οι… ρυθμιστές
 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Ο τίτλος του και πάλι (όπως και σε όλα τα νομοσχέδια) είναι πολύ εύηχος («Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας [ΑΠΕ] και άλλες διατάξεις»), αλλά στην ουσία αφήνει και πάλι ικανοποιημένους (τους παράγοντες της βιομηχανίας) και διαμαρτυρόμενους (τους ανθρώπους των ΑΠΕ).
Στην ουσία πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το σχέδιο που εκπόνησε η ΡΑΕ, με στόχο αφενός να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία κι αφετέρου να εξαλείψει εκείνες τις ρυθμίσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.
 

Ένα από τα ουσιαστικότερα μέτρα που προωθούνται είναι οι λεγόμενες «συμβάσεις διακοψιμότητας». Πρόκειται για τη δυνατότητα που προσφέρει το νέο πλαίσιο στις βιομηχανίες να υπογράφουν συμβάσεις με τον πάροχο (κυρίως τη ΔΕΗ), με σημαντική έκπτωση στα τιμολόγια (15-20%), αποδεχόμενες παράλληλα ότι σε περίπτωση δυσλειτουργιών του συστήματος (αυξημένη ζήτηση, προβλήματα στο δίκτυο κ.λπ.) να γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης έπειτα από προειδοποίηση.
Αυτή η μείωση στο ενεργειακό κόστος είναι σημαντική και κρίσιμη για τις τελευταίες παραγωγικές δυνάμεις που απέμειναν στη χώρα, άρα το μέτρο μπορεί να κριθεί ως θετικό. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες των ΑΠΕ θεωρούν ότι το μέτρο θα επιβαρύνει με ακόμη μεγαλύτερο κόστος τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές, τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συγκεκριμένες τεχνολογίες έχουν υποστεί τεράστιες επιβαρύνσεις, είτε με αυξημένη φορολογία, είτε με «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών, είτε και πάλι με το ειδικό τέλος (χαράτσι) που επιβλήθηκε σε όλα τα φωτοβολταϊκά το 2012.
Κι όλα αυτά, σε τελική ανάλυση, καταλήγουν στην επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί με το υπερβολικά αυξημένο τέλος (πρώην τέλος ΑΠΕ, σήμερα ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο ταυτοχρόνως μειώθηκε για τη βιομηχανία!
 

Στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται στην ελληνική αγορά η έννοια της «αυτοπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και από μικρές ανεμογεννήτριες». Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει εγκαταστήσει ένα οικιακό σύστημα, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συμψηφισμό της ενέργειας που παράγει με εκείνη που καταναλώνει. Το μέτρο ακούγεται λογικό, καθώς δίνει λύση σε μία παράλογη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, καθώς θα πρέπει να πληρώνεις για το ρεύμα που καταναλώνεις και να περιμένεις να εισπράξεις για το ρεύμα που παράγεις.
Ωστόσο, και πάλι η ρύθμιση είναι εξωφρενικά «κουτσή». Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η ρύθμιση της αυτοπαραγωγής είναι επιβεβλημένη, αλλά έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο νομοσχέδιο «κρίνεται ως ελλιπής και αντιαναπτυξιακή, αποθαρρύνει τους πολίτες από το να στραφούν στην εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκoύ συστήματος για αυτοπαραγωγή, αφού με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι χρόνοι απόσβεσης για ένα τέτοιο σύστημα είναι απαγορευτικά μεγάλοι».
 

Οι μόνοι ικανοποιημένοι (όσο είναι δυνατόν κι αυτό) είναι οι παράγοντες της βιομηχανίας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα άκουγαν από την κυβέρνηση λόγια παρηγοριάς για το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος (το οποίο εκτινάχθηκε από τη μνημονιακή πολιτική της επιβολής υπερβολικά μεγάλων φόρων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και την οποία συνέχισε και ο Αντώνης Σαμαράς τον τελευταίο χρόνο), αλλά δεν είδαν ποτέ κάποιο συγκεκριμένο μέτρο που θα οδηγούσε σε ελάφρυνση αυτών των βαρών.
Γι’ αυτό, οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι… κάηκαν στον χυλό, οπότε φυσούν και το γιαούρτι. Περιμένουν, δηλαδή, να δουν το πότε και το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς έχουν χάσει πλέον κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς όλους εκείνους που τους υποσχέθηκαν στήριξη, αλλά στην πράξη έκαναν τα αντίθετα.
 

Επιπλέον, περιμένουν να δουν και το επόμενο μέτρο, για το οποίο έχουν ακούσει πολλά, αλλά ακόμη παραμένει στα χαρτιά. Πρόκειται για τις δημοπρασίες παραγωγικού δυναμικού, δηλαδή τη δυνατότητα μία βιομηχανία να διεκδικήσει μέσω πλειστηριασμών την απόκτηση πρόσβασης απευθείας σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αποκτήσουν παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες, με το κόστος να μειώνεται δραστικά.
Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η ΡΑΕ και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του νέου έτους. Βεβαίως και γι’ αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, θα προκαλέσει και πάλι ένθερμους υποστηρικτές και, όπως όλα δείχνουν, φανατικούς αντιπάλους.
 

Κι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, η εγχώρια βιομηχανία θα συνεχίσει να στενάζει από το υπερβολικό κόστος που της έχει μεταφέρει η μνημονιακή πολιτική, οι επενδυτές των ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αισθάνονται διωκόμενοι και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις επενδύσεις τους και οι απλοί καταναλωτές θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
πηγή ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: