Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΕ


Απογείωση στα 1,2 τρισ. ευρώ στην ΕΕ
 
 
Πρώτα λήστεψαν τους λαούς δια της ταπείνωσης της εργασιακής τιμής.. Μετά τους δάνειζαν τα κλοπιμαία.. Κατόπιν ανακεφαλαιώθηκαν με την διαμεσολάβηση των πολιτικών εντεταλμένων τους στις κατά τόπους κυβερνήσεις..  Και τώρα που οι λαοί εξαθλιώθηκαν απαιτούν και τα ρέστα!! 
 

Δεν χρωστάει κανείς.. Μας χρωστούν..



Σε ρότα απογείωσης συνεχίζουν τα «κόκκινα δάνεια», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες της ΕΕ στην πελατεία τους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας PWC, στο τέλος του 2012 διαμορφώθηκαν στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 514 δισ. το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. 


Η διόγκωσή τους, στο τελευταίο έτος, προκλήθηκε από την επιδείνωση των συνθηκών, κυρίως σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα επόμενα χρόνια «λόγω του αβέβαιου οικονομικού κλίματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PWC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες (179 δισ. ευρώ το 2012), οι ισπανικές (167 δισ. ευρώ) και οι βρετανικές (164 δισ. ευρώ). Η εν λόγω έκθεση δημοσιοποιείται στο πλαίσιο των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει για την «ενιαία εποπτεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ καθώς και των λεγόμενων «τεστ αντοχής» που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τράπεζες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, σχέδια για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank), όπου θα μεταφέρουν τα προβληματικά δάνεια της πελατείας τους δρομολογούν, καθένας για λογαριασμό του, οι τραπεζικοί όμιλοι της «Εθνικής» και της «Πειραιώς». Στόχος τους όπως επισημαίνουν, να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τις επισφάλειες και να διαμορφώσουν «κλίμα εμπιστοσύνης». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συζητήσεις για την αναζήτηση «επενδυτών» που θα θελήσουν είτε να συμμετάσχουν στις «κακές τράπεζες» είτε ακόμη και να εξαγοράσουν το σύνολο ή τμήμα των «προβληματικών δανείων». Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται στο προσκήνιο το προωθούμενο κυβερνητικό μέτρο για την άρση της προβλεπόμενης προστασίας και την έναρξη πλειστηριασμών ακόμη για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα εντείνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης.
  • Στα 221 δισ. ευρώ (περίπου 120% του ΑΕΠ) διαμορφώνεται η συνολική μάζα των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβρη του 2013, ο ρυθμός χρηματοδότησης εμφανίζει μείωση 3,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά (στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια) εμφανίζονται σε περίπου 101 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: