Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ


Ένοχη η σιωπή του υπουργείου στην πρόταση διεξόδου από το αδιέξοδο


Πρόταση για άρση του αδιεξόδου που έχει σημειωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κατέθεσαν οι πρυτάνεις προς το υπουργείο Παιδείας, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, ζητώντας απαντήσεις σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Προτείνουμε, το υπουργείο να αναστείλει την εφαρμογή της ΚΥΑ και στη συνέχεια να βρούμε μία κοινά αποδεκτή επιστημονική μεθοδολογία για την αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Γ. Μυλόπουλος. «Διαφορετικά, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την εκπαίδευση» πρόσθεσε.


Ο κ. Μυλόπουλος ανακοίνωσε ότι οι πρυτάνεις θα καταθέσουν αύριο ή μεθαύριο προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ. «Εμείς καταθέτουμε προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα, ο υπουργός έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Λύνονται, όμως, τα προβλήματα της Παιδείας στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε.

Τα πέντε ερωτήματα που θέτουν οι πρυτάνεις στο υπουργείο είναι τα εξής:

- Με ποια μέθοδο και κριτήρια αποφασίστηκε ότι τα πανεπιστήμια έχουν 1.349 πλεονάζοντες υπαλλήλους;
- Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης των πανεπιστημίων;
- Βάσει ποιας νομοθεσίας προχώρησε το υπουργείο μονομερώς σε μία τέτοια απόφαση;
- Γνωρίζει το υπουργείο ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το μέτρο τη διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια και τι προτίθεται να κάνει για τη λύση του προβλήματος;
- Γιατί το υπουργείο ακύρωσε τη μόνη μέθοδο αξιολόγησης και απορρόφησης κονδυλίων, γνωστή ως «Πρόταση 56»;

«Προχωρήσαμε σε μία συμβολική αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Η δική μας επιδίωξη είναι τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοικτά» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καλώντας το υπουργείο σε διάλογο.

Εξάλλου, επισήμανε ότι η Σύνοδος κινείται στο ίδιο πνεύμα με τους έξι πρώην πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ζήτησαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από την εκτίμησή τους ότι «υπάρχουν περιθώρια» για την απομάκρυνση προσωπικού. «Τα τελευταία έξι χρόνια τα πανεπιστήμια έχουν χάσει το 50% των υπαλλήλων τους. Στα χρόνια τους μπορεί να υπήρχε πλεόνασμα. Αλλά σήμερα δεν είναι έτσι» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, οι διοικητικοί υπάλληλοι μπαίνουν στη τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους με νέα πενθήμερη απεργία, ενώ οι καθηγητές προκήρυξαν απεργία για αύριο και μεθαύριο, 1 και 2 Οκτωβρίου.

Επίσης, οι πρυτάνεις τόνισαν ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την παράταση που έχει δοθεί από τα ιδρύματα.

Ειδικότερα, στο ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εγγραφές παρατείνονται έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έως τις 21 Οκτωβρίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: