Με άλλοθι τους "μπαταχτσήδες" και την επινόηση των κριτηρίων για τους οικονομικά αδυνάτους ξεσπιτώνουν τους Έλληνες..
Θα χυθεί αίμα να το ξέρετε..
Στο «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προχωρά οριστικά η κυβέρνηση, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για να βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών. Ταυτόχρονα, με την απειλή της κατάσχεσης, να αρπάξουν ό,τι απέμεινε από τον προϋπολογισμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Στην άμεση προώθηση της ειλημμένης απόφασης, συμφώνησαν και τυπικά χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Νομίζω πως τελειώσαμε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Σε δήλωση μετά την συνάντηση, για να χρυσώσει το χάπι στο λαό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δε θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Οι συγκεκριμένες αναφορές περιγράφουν το τέχνασμα που αναζητούσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Ταυτόχρονα, για να προσφέρει διέξοδο και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κάτω από τη πίεση της δυσαρέσκειας του λαού, ζητούσαν να υπάρξουν «κοινωνικά κριτήρια» σαν προπέτασμα καπνού στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Κερδισμένοι οι τραπεζίτες
Στο αντίποδα, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι προχωρά το μέτρο που θα «προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη»,αποτελεί σαφέστατη δέσμευση προς το τραπεζικό κεφάλαιο για την διασφάλιση των συμφερόντων του. Κι αυτό γιατί:
- Πρώτο: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα -υπολογίζονται σε 25.000- που με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την περίοδο πριν από το 2009, βρίσκονται στο στάδιο της κατάσχεσης, χωρίς όμως η τράπεζα να μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. Η άρση της απαγόρευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα στρώσει το δρόμο για να βγουν άμεσα στο σφυρί και να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο από τους τραπεζικούς ομίλους.
- Δεύτερο: Η απόφαση της κυβέρνησης και η οποία νομοθετική ρύθμιση επιλεγεί, θα αξιοποιηθεί από τους τραπεζικούς ομίλους εκβιαστικά προς τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, να πετσοκόψουν και τα ελάχιστα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να επιδιώξουν νέο διακανονισμό με τις τράπεζες. Ενδεικτικά μόνο, σημειώνουμε ότι ο προηγούμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 4161/2013, άρθρα 11, 12 και 13) που ψήφισε τον Ιούνη η κυβέρνηση, προβλέπει ότι για να προχωρήσει ο δανειολήπτης σε νέο διακανονισμό με την τράπεζα και να ενταχθεί στο νόμο, απαιτείται ελάχιστη μηνιαία καταβολή τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Δηλαδή, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του, ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει χρήματα για τη δόση, τα οποία, εάν δεν διαθέτει, η τράπεζα πλέον θα μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του σπιτιού του.
- Τρίτον: Με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, λύνονται τα χέρια στους τραπεζίτες προκειμένου να πουλήσουν μια σειρά από «κόκκινα δάνεια» (από το σύνολο των 72 δισ. ευρώ, που είναι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, περίπου 17 δισ. εμφανίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους) σε ξένες κοινοπραξίες, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράσουν στο 30% ή 40% της ονομαστική τους αξίας. Πλέον, οι «ξένοι επενδυτές» που θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των λαϊκών κατοικιών και στη συνέχεια στη μεταπώλησή τους.
- Τέταρτο: Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών -ακόμα και αν αρχικά τεθούν «κοινωνικά κριτήρια»- αποτελεί μια νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή δε θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέα νομοθετική παρέμβαση που θα εξαιρεί τα κριτήρια και θα προχωρεί σε οριζόντια εφαρμογή του μέτρου. Ανάλογα και με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, που αυτή τη στιγμή είναι «χαντακωμένη» και η μαζική είσοδος σπιτιών για πώληση θα την έριχνε ακόμα πιο κάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου