Είτε κούρεμα είτε δάνειο, (για να ικανοποιηθούν οι τοκογλύφοι) στον λαό θα πάει ο λογαριασμός!!
Με μπαράζ δηλώσεων, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο δανειακό πακέτο το 2014, προκειμένου να καλύψει το «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι το 2016, το οποίο υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ (4,4 δισ. το 2014, 6,5 δισ. ευρώ το 2015, μηδενικό το 2016).
Το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» προκύπτει από τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους. Δηλαδή, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις, που λήγουν τα επόμενα χρόνια, δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «κενό», σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα ξεκινήσει να εμφανίζεται από την άνοιξη του 2014 και θα κλιμακωθεί το 2015.
Η συζήτηση για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Γι' αυτό και η γερμανική κυβέρνηση αντιπαραβάλλει τη σύναψη ενός νέου δανείου, στο νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ζητάει η Ελλάδα, το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, ο καυγάς γίνεται για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να καταστρέφεται κεφάλαιο, προκειμένου να ελεγχθεί η κρίση και το ποιος θα φορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκύπτει.
Η όλη συζήτηση, που εντάθηκε μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, αξιοποιείται αποπροσανατολιστικά για το λαό. Κρύβει ότι, είτε με νέο δάνειο, είτε με «κούρεμα» του χρέους, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο με νέα μέτρα. Κρύβει ακόμα ότι, παρά τις θριαμβολογίες τους για το αντίθετο, η κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη και μεγάλες οι δυσκολίες στη διαχείρισή της από τους αστούς.
«Η αναγκαία βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να καθοριστεί μόνο στα μέσα του 2014» δήλωσε χτες η Α. Μέρκελ, επαληθεύοντας τα σενάρια για νέο δάνειο, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αν και, όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο Σεπτέμβρη και «τότε θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος». Φανερώνοντας ότι στο παρασκήνιο έχει φουντώσει η συζήτηση για διάφορες εναλλακτικές στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων».
«Εχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάους, προσπαθώντας να ρίξει του τόνους, μετά τις προχτεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις Σόιμπλε. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί το νέο πακέτο προς την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου