Όταν σε χειροκροτεί ο εχθρός σου ψάξε που έχεις κάνει το λάθος..
Βήμα πλήρους επιβεβαίωσης των εντεινόμενων ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειες έκαναν χθες αργά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με παρέμβασή τους
χαρακτήρισαν «σημαντικό επίτευγμα» την επιλογή του αγωγού «Trans Adriatic Pipeline» (TAP).
Παρά το γεγονός ότι -φαινομενικά τουλάχιστον- δεν έχουν κανένα άμεσο όφελος από το αέριο που θα
ρέει στο εσωτερικό του, οι ΗΠΑ επιχαίρουν για τον αγωγό επειδή
δυσκολεύει τη Ρωσία στην κούρσα για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό
αέριο, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διάδρομου».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη του Νότιου Διάδρομου, επειδή «αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, συμπεριλαμβανομένων των τολμηρών βημάτων προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού και του εμπορίου».
Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εν δυνάμει πελατεία του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μοιράζει υποσχέσεις για εναλλακτική τροφοδοσία τους στο μέλλον. Η αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR δήλωσε ότι θα κατευθύνει προς την Αυστρία τις ποσότητες φυσικού αερίου από άλλα κοιτάσματα της Κασπίας, που θα αναπτυχθούν μετά από το «Shah Deniz».
Διαβεβαίωσε μάλιστα τους ενδιαφερόμενους ότι «βλέπουμε ξεκάθαρα το διάδρομο του «Nabucco» ως φυσική αγορά για τις μελλοντικές μας ποσότητες φυσικού αερίου» και πως «θεωρούμε ότι η ικανότητα του Νότιου Διαδρόμου να τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές θα επεκταθεί και πέρα από τις περιοχές από τις οποίες θα περνά άμεσα ο TAP».
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής του TAΡ έναντι του «Nabucco West», ο ενεργειακός κολοσσός BP, που συμμετέχει στην κοινοπραξία του «Shah Deniz», ανακοίνωσε ότι υπήρχε «ουσιώδης» εμπορική διαφορά μεταξύ των δύο αντίπαλων αγωγών, δηλαδή στο κόστος μεταφοράς του αερίου και στις κατά τόπους τιμές του στις χώρες από τις οποίες θα περνούσε. Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι οι τιμές που θα πουλιέται το αζέρικο αέριο του ΤΑΡ, είναι πιο συμφέρουσες για την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου