Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Φοροεπιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις και νέες απολύσεις


Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, «κλειδώνει» η επέκταση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» και για το 2016

Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης φως στο τούνελ προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει
Στη νέα φοροεπιδρομή για την είσπραξη παλιών και νέων φόρων, την επέκταση της περιβόητης «εισφοράς αλληλεγγύης» για έναν ακόμη χρόνο, ως το 2016, την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, 

την εφαρμογή του προγράμματος απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, παράλληλα με την «αναδιάρθρωση» των τομέων της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ) και της ΛΑΡΚΟ, 

θεωρεί ως άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του μνημονίου, η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.



Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν, με εσπευσμένη πράξη του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προχωρεί στο σπάσιμο της επιχείρησης σε τρία κομμάτια και στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Με χειρουργική ακρίβεια προβλέπεται ότι έως το β' τρίμηνο του 2014, θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΔΕΣΜΗΕ), που αφορά τα δίκτυα της εταιρείας. Ακολουθεί η πώληση μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW το α' τρίμηνο του 2015 (η αποκαλούμενη και «μικρή ΔΕΗ») και η διάθεση τέλος του 17% των μετοχών της μητρικής εταιρείας από το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου το α' τρίμηνο του 2016.
Ως «προαπαιτούμενες» ενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα έλευση του κλιμακίου της τρόικας, θεωρούνται οι ακόλουθες:
 
1. Ως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η «αναδιάρθρωση» των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα συνοδευτεί με μεγάλες απολύσεις προσωπικού με προοπτική οι εταιρείες αυτές, είτε να ιδιωτικοποιηθούν, είτε να κλείσουν.
2. Τον Αύγουστο, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι ανεξόφλητες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και η αποπληρωμή όλων των μη αμφισβητούμενων οφειλών.
3. Το Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 12.500 υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους θα απολυθούν μετά από τους 8 μήνες, όταν δηλαδή παρέλθει το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: