Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΉ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΝΕΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ


 Προετοιμάζουν την νέα κρίση αφού οι τοκογλύφοι από τις φούσκες αυτοαναπαράγονται



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%. 

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2011, 2,2% το 2012 και αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,7% φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο. Συγκριτικά, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, πριν εξέλθει από την ύφεση το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,9%.


Οι τάσεις αυτές για τις ΗΠΑ, εκτίμησε το ΔΝΤ, «σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στις οικονομικές συνθήκες ευρείας πιστωτικής χαλαρότητας», προειδοποιώντας όμως για τους κινδύνους που δημιουργούν οι λεγόμενες «φούσκες».

Στην Κίνα, τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έναν «κατεπείγοντα» λογιστικό έλεγχο του συνόλου του δημόσιου χρέους, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. 

Το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέστειλε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του προκειμένου να επικεντρωθεί στο έργο αυτό και τις προσεχείς ημέρες θα στείλει στελέχη του στις επαρχίες και στις πόλεις της χώρας, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Το επίπεδο του χρέους της Κίνας, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, θεωρείται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σοβαρή απειλή για την κινεζική οικονομία, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να ανασχεθεί η μεγέθυνσή του. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι το σύνολο των αξιόγραφων που έχουν εκδοθεί από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές ανέρχεται στο 45% του ΑΕΠ της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: