Συντηρούν ιδοτελώς τον καυγά για το αντιρατσιστικό
Αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά την κατάθεση διαφορετικών προτάσεων νόμου
Νέα επεισόδια προστέθηκαν χτες στην αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νόμο, με όλα τα συμμετέχοντα στο παιχνίδι κόμματα να να συγκαλύπτουν είτε δολίως είτε αφελώς αν όχι το επικίνδυνο τουλάχιστον το εντυπωσιακοθηρικό περιεχόμενο των προτάσεων νόμου που έχουν καταθέσει στη Βουλή.
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού το νομοσχέδιο που είχε συντάξει ο Α. Ρουπακιώτης και απέρριψε η ΝΔ, ενώ η τελευταία κατέθεσε νομοσχέδιο με τέσσερις προσθήκες στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει δική του πρόταση νόμου από Δευτέρα.
Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιό του, χαρακτηρίζει «ακατανόητη και αντιφατική τη στάση της ΝΔ», κάνει λόγο για «κρίση» στους κόλπους της συγκυβέρνησης γύρω από το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» και αναφέρει ότι είναι «επιτακτική προτεραιότητα η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων».
Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει συνεπώς στο ρόλο του ως εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας». (δηλαδή της λαϊκής εξαθλίωσης..)
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει σε δική της πρόταση νόμου, κάνει λόγο «για απίστευτες προχειρότητες», που θέτουν «πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου». Υποστηρίζει ακόμα ότι «η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ».
Η Ιπποκράτους αναφέρει ότι η στάση της ΝΔ «προκάλεσε εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία», απειλεί ότι δε θα δεχτεί να συζητηθεί πρώτα η πρόταση της ΝΔ «που κατατέθηκε δεύτερη» και υποστηρίζει πως «η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων».
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πρόταση της ΝΔ για τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου του 1979 ουσιαστικά εισάγει νέο νόμο» και υποστηρίζει ότι «υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ της πρότασης της ΝΔ και της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης», την οποία κατέθεσαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», κάλεσε σε συνεννόηση τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει και η εμπειρία των άλλων χωρών της Ευρώπης, δηλαδή οι καλές πρακτικές και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεννοηθούν (...) Εκτιμώ ότι το κεκτημένο που υπάρχει σε άλλες χώρες, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συμπληρωθεί ο νόμος».
Η ίδια αποκάλυψε ότι το νομοθέτημα υπηρετεί βαθύτερες στοχεύσεις, λέγοντας με νόημα ότι «ένας τέτοιος νόμος, μία τέτοια παρέμβαση, δεν συμβαίνει επ' ευκαιρία, επειδή υπάρχει το μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής" αυτή τη στιγμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου