Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

 Ομαδικές παραιτήσεις ιατρών από το νοσοκομείο Βόλου..

"Δεν πάει άλλο", διαλαλούν φτύνοντας τους δωσίλογους κατάμουτρα
Ακρως προβληματική και, εν πολλοίς, επικίνδυνη για τους ασθενείς είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς που αντιμετωπίζει.

Το λειψό υπάρχον ιατρικό προσωπικό κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όμως, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών.
Οι γιατροί φωνάζουν ότι «δεν πάει άλλο» και ότι χρειάζεται, επειγόντως, να πληρωθούν τα κενά, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». 


Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ «αγρόν ηγόραζεν και ζεύγος βοών» και ουδόλως νοιάζεται αν, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, οι μεν γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξάντλησης και ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, οι δε ασθενείς της περιοχής βρίσκονται ενώπιον άμεσου κινδύνου για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή τους.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους γιατρούς, είτε γιατί δεν αντέχουν άλλο, είτε και γιατί θεωρούν ότι μ' αυτό τον τρόπο μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει κάποια λύση, προχωρούν σε παραιτήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει παραίτηση:

-- Η μόνη γιατρός που υπήρχε στο Τμήμα Αιμοδοσίας, το οποίο, από δω και πέρα, θα λειτουργεί με έναν και μοναδικό γενικό γιατρό, τη στιγμή που ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου προβλέπει τρεις ειδικούς γιατρούς.
-- Η μόνη γαστρεντερολόγος που υπήρχε, καθώς οι επανειλημμένες εκκλήσεις της για προσλήψεις τα δύο τελευταία χρόνια έπεσαν στο κενό.
-- Γιατρός της παιδιατρικής κλινικής, που πλέον έχει μείνει με τρεις γιατρούς, από τους οποίους ο ένας είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης.
Οπως έχει γίνει γνωστό, σύντομα πρόκειται να υποβάλει παραίτηση, λόγω συνταξιοδότησης, γιατρός της χειρουργικής κλινικής.
Λείπουν από παντού

Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, οι ελλείψεις, πλέον, αφορούν σε όλες, σχεδόν, τις κλινικές και τα τμήματα, και συγκεκριμένα:
-- Η οφθαλμολογική κλινική είναι με έναν γιατρό, ο οποίος σκέφτεται την παραίτηση, ενώ στο τμήμα θα έπρεπε να είναι 5. Οι ασθενείς που είναι σε αναμονή για οφθαλμιατρικά χειρουργεία ξεπερνούν τους 500!
-- Το νευρολογικό τμήμα είναι με έναν γιατρό, ενώ οι θέσεις είναι δύο.
-- Το νεφρολογικό τμήμα έχει μόνο 3 γιατρούς για να εξυπηρετούν όλο το νομό.
-- Η μονάδα μεσογειακής αναιμίας λειτουργεί με ένα γιατρό.
-- Στην ορθοπαιδική κλινική οι δύο νέοι επιμελητές που είχαν προσληφθεί πήραν αποσπάσεις για άλλα νοσοκομεία της χώρας.
-- Το νευροχειρουργικό τμήμα έχει 2 γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες για να καλυφθεί ο μήνας.
-- Η παιδιατρική κλινική αυτή τη στιγμή λειτουργεί με παιδίατρους από τα Κέντρα Υγείας, οι οποίοι έρχονται και κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο.
-- Πνευμονολόγος και ενδοκρινολόγος δεν υπάρχουν.
-- Στη χειρουργική κλινική σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα λόγω συνταξιοδότησης ενός επιμελητή από τη μία, και λόγω έλλειψης ειδικευόμενου στη λίστα αναμονής.

Η Ενωση ζητάει την άμεση πρόσληψη 30 μόνιμων και 21 επικουρικών γιατρών, δηλώνοντας ότι αν δεν γίνει αυτό το νοσοκομείο οδηγείται στη διάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: