Συρία: Η ήττα (των δυτικών) φέρνει διεθνή γκρίνια


ΟΗΕ: Οι αντικαθεστωτικοί είναι πλέον μειονόητητα στην Συρία..


Οι Σύροι αντάρτες που πιστεύουν στη δημοκρατία και τάσσονται υπέρ του κοσμικού κράτους είναι πλέον σήμερα "μειονότητα", δήλωσε στο Παρίσι ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, ο οποίος θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα μια έκθεση που περιέγραψε ως "τρομακτική".

"Σήμερα, η πλειοψηφία των ανταρτών απέχει πολύ από το να σκέπτεται τη δημοκρατία. Εμπνέονται από άλλα πράγματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, που σχηματίστηκε το 2011 για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.


"Οι ιστορικοί δημοκράτες αγωνιστές, που πραγματικά πίστευαν στο συριακό μωσαϊκό, το κοσμικό κράτος, το κράτος για όλους, αποτελούν σήμερα μειονότητα", τόνισε κατά το τέλος μιας κεκλεισμένων των θυρών ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πάουλο Πινέιρο, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα υποβάλει την επόμενη Τρίτη την Πέμπτη κατά σειράν εκθεσή της.
Αυτή η έκθεση είναι "τρομακτική", σημείωσε ο Πινέιρο, ενώ η Ελβετίδα δικαστής Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής, μίλησε για εγκλήματα "απίστευτης σκληρότητας".

"Ποτέ δεν το έχω δει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας", τόνισε η Ντελ Πόντε, πρώην Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), που όπως είπε α η έκθεση θα καταγγείλει, όπως και οι προηγούμενες, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας "που διαπράττονται και από τις δύο πλευρές".
Οι ισλαμιστές, είτε είναι ανεξάρτητοι, ή σαλαφιστές, ή συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ή τζιχαντιστές, γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί στους κόλπους των ανταρτικών ομάδων.

Μαζί και το μέτωπο Αλ Νόσρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά του συριακού κράτους , και ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου την υποταγή του στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Η βία στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 94.000 ανθρώπων από το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με την ΜΚΟ συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέστρεψε τη χώρα και ανάγκασε πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες της εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.