Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης

 

Άφεση αμαρτιών σε μεγάλες τράπεζες για το σκάνδαλο Libor


Παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από ρυθμιστικές αρχές

Σιγά μην ίδρωσε τ' αυτί τους.. 



«Νομικά αβάσιμες» έκρινε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τις κατηγορίες για «εκβιασμό και παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας» που έχουν ασκηθεί σε βάρος 16 μεγάλων τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Bank of America και η Barclays, αναφορικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

 
«Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι απορρίπτουμε ένα σημαντικό τμήμα από τις κατηγορίες (...) αλλά νομικά η υπόθεση αυτή από ότι φαίνεται είναι αβάσιμη», ανέφερε η δικαστής Ναόμι Μπούκχβαλντ.
Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι «μόνο λίγες κατηγορίες» μπορούν να εξεταστούν, παρόλο που ορισμένες τράπεζες που καταγγέλλονται έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώσουν πρόστιμα- μαμούθ στις ρυθμιστικές αρχές για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

 
Για μεγάλη νίκη των ισχυρότερων τραπεζών παγκοσμίως κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters. Οι ενάγοντες διεκδικούν δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μηνύσεις τους θεωρούνταν απειλή για τα 16 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία υπόκεινται σε έρευνα των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.
 
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Royal Bank of Scotland, πλήρωσε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια στις βρετανικές και αμερικανικές αρχές. 
 
Το 2012, η ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 
Η Barclays, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, πλήρωσε πρόστιμο ύψους 440 εκατομμυρίων δολαρίων το καλοκαίρι του 2012.
 
Τράπεζες από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ζημιώθηκαν από τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί μεγάλος αριθμός χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα καταναλωτικά και φοιτητικά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: