Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Συμβούλια Ιδρυμάτων: Τώρα φτιάχνουν και Σύνοδο...


Ευθεία υπονόμευση της Συνόδου των Πρυτάνεων!!



Μια επικίνδυνη διαρχία φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά στα πανεπιστήμια. Οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των συμβουλίων ιδρύματος των ελληνικών πανεπιστημίων επιχειρούν αύριο και μεθαύριο να συγκροτηθούν σε σώμα, κατά τα πρότυπα της Συνόδου των πρυτάνεων. 

Αρχικά αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία, μίλησαν για μια άτυπη «συνάντηση γνωριμίας, ανάπτυξης δεσμών, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων», στο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Αλλά στη συνέχεια άνοιξε η όρεξη κάποιων και, όπως προκύπτει από νεώτερη ανακοίνωση, η άτυπη συνάντηση γνωριμίας μεταλλάχθηκε σε κανονική συνεδρίαση με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η συζήτηση για την «οργανωτική μορφή της συνόδου των προέδρων και αναπληρωτών». Επίσης, προς δόξα και τιμή του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, η συνεδρίαση από το εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας! Θα έλεγε κανείς στον φυσικό της χώρο...

Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει λειτουργήσει ένας θεσμός παράλληλος προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται κάτι τέτοιο με προφανείς σκοπούς. Να αναπτυχθεί ένα παράλληλο και ανταγωνιστικό σχήμα το οποίο θα υπονομεύσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων παριστάνοντας τον εκπρόσωπο των Πανεπιστημίων. 

Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι Σύνοδοι Πρυτάνεων (ανεξάρτητα από τη θεσμική υπόστασή τους) αποτελούν την επίσημη συλλογική και συνολική έκφραση των πανεπιστημίων σε εθνικό επίπεδο. 

Οι Σύνοδοι Πρυτάνεων αποτελούν τους επίσημους συνομιλητές με το υπουργείο Παιδείας για όλα τα θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων αποτελούν τα συλλογικά μέλη της EUA - European University Association. Πουθενά δεν υπάρχουν Σύνοδοι Προέδρων Συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: