Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

 Η διαπραγμάτευση της αδιαπραγμάτευτης δυστυχίας των Ελλήνων


Ημερομηνία ορόσημο γράφεται σήμερα στον τύπο ότι αποτελεί για την κυβέρνηση η 12η Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup. 

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει έως τότε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ ευρώ και να δρομολογηθεί η εκταμίευση των επόμενων 6 δισ ευρώ. 

Τι ακριβώς εννοούν με τον όρο διαπραγματεύσεις; Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Το αδιαπραγμάτευτο του κατώτερου μισθου πλέον δεν υπάρχει.  Η αυξομείωση του ποσού, που θα καθορίζεται σαν κατώτερος μισθός από την κυβέρνηση, θα εκφράζει μόνο την κάθε φορά εκτίμηση των καπιταλιστών για το όριο πέρα από το οποίο οι εργαζόμενοι τινάζουν τα πέταλα.

 
Αυτό ήταν κατ' ουσία το θέμα της υπό τον πρωθυπουργό χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης  στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κι ας μην ανέφεραν λέξη..


 Όπως δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή “η σύσκεψη έγινε για τρία ζητήματα: Εκτέλεση προϋπολογισμού, ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία πρέπει να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και η προετοιμασία ενόψει της επιστροφής της Τρόικα”.


Ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο τονίζοντας : “Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις. Υπάρχει γενικότερα αρνητική ψυχολογία σε όλη την Ευρώπη”, ενώ σχολιάζοντας την πρώτη μέρα λειτουργίας των τραπεζών στην Κύπρο, σημείωσε: “Υπήρξε απόλυτη ηρεμία για τις τράπεζες στην Κύπρο, όλα πήγαν καλά”. 

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με τα περισσότερα από τα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση.


Την ίδια ώρα η αστοχία (όπως ανάρτησε από χθες ο Κλυδωνας) στους στόχους είσπραξης των εσόδων, η “τρύπα” που έχει δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση της ανεργίας και το βάθεμα της ύφεσης, δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο φόβους, ότι θα επιστρέψουν στο τραπέζι οι απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά.


Παράλληλα, παραμένουν στο τραπέζι τα “αγκάθια” της κινητικότητας-απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, η διατήρηση του “χαρατσιού” στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ για ακόμα ένα χρόνο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Ν. Καραβίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: